Mindannyian emlékszünk a nagyi befőttjének ízére, és a bolti üvegeket fintorogva vesszük kézbe: ez nem ugyanaz. Ha valaki ügyes és kitartó, akkor a saját befőttjei is olyan finomak lehetnek, mint amilyeneket gyerekkorában csent el a spájzból. Íme, néhány jó tanács a sikeres befőzéshez.
A befőzés megkezdése előtt mindent gondosan készítsünk elő. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befőző lábasra, tálra, fakanálra, merőkanálra, gyümölcsmosó tálra.
Nagyobb mennyiséghez mindenképpen jól jöhet a magozó, gyümölcsaprító gép, vagy daráló,reszelő. Természetesen a PrimaNet online szakáruházunkból a legtöbb befőzéssel kapcsolatos eszközt vagy kelléket be tudja szerezni.
A gyümölcsről semmiképp ne feledkezzünk el!
Szükség lehet még gyümölcspasszírozóra, valamint tiszta üvegekre, tetőkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyűrűre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre. A gőzöléshez megfelelő nagyságú edényre, üstökre, üstházakra. A befőzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A befőzéshez lehetőleg új, vagy csak erre a célra tartott fakanalat és lábast használjunk.
Az egyes receptekben közölt cukormennyiség nem szigorúan betartandó törvény. Adagolhatunk kevesebbet, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk, akkor növelni kell a gőzölési időt vagy a konzerválószer mennyiségét.
A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla rétegben, és gumigyűrűvel vagy zsineggel rögzítsük. A csavaros üvegek fedele alá is tegyünk egy réteg celofánt, ha a tető már kopott.
Jól csináltam?
A befőzés akkor lesz sikeres, ha a felhasznált gyümölcs-, zöldség- vagy főzelékféle teljesen friss és hibátlan, az üvegek, eszközök, munkaasztal stb. tökéletesen tiszták. A befőzést a főzéstől elkülönítve végezzük, hogy még véletlenül se kerüljön a készítményünkbe olyasmi (pl. ételmaradék, morzsa), amitől azután megromlik, és egyaránt kárba vész anyag és munka.
Több olyan eszközt használunk, amiket csak eltevések előtt szedünk elő. Ilyenek a paradicsompasszírozó, tök- és káposztagyalu, darálók, reszelők, stb. Ezeket az eszközöket ajánlatos használat után alaposan elmosni, megszárítani, majd a fémrészeket étolajjal átkenve elrakni.
A PrimaNet.hu online szakáruházban a befőzéshez szükséges eszközök többsége beszerezhető, valamint találhatnak szakácskönyveket is, amelyekből a recepteket, és a további praktikákat is elleshetik.