A borkészítés és a pálinkafőzés hagyománya régre nyúlik vissza hazánkban, sokan kifejezetten a saját nedűjükre esküdnek.
Szerencsére ma már rendkívül sok eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy otthon is elkészítsük ezeket az italokat. Az alkoholos tartalmú italok a világ minden táján közkedveltek. Magyarországon a pálinkafőzésnek és a borkészítésnek van igen nagy kultúrája. Nem csoda, hiszen társadalmunk egyik legrégibb italai, elkészítésük a népi hagyomány részét képezik. Vidéken a férfiak gyakran egy-egy üveggel térnek át a szomszédba vagy vendégségbe, hogy bemutassák tudományukat és rendre megkóstolják mások remekműveit is. Nem csoda, hogy a nyári gyümölcsszezon alatt hamar beindulnak a főzdék és az otthoni főzők is. Ősszel pedig családi, baráti, sőt akár közösségi összefogás eredményeként kerülnek a szőlőfürtök a dézsába.
A pálinkakészítés első fontos lépése a gyümölcs begyűjtése. Fontos, hogy érett legyen, de ne penészes, mert akkor vagy gyenge lesz a pálinka, vagy dohos. A legfontosabb pedig a jó pálinkafőző. Választhatunk egylépcsős-, kétlépcsős, szimpla falú vagy duplafalú pálinkafőzőket. Ezek mind különböző méretben állnak a vásárlók rendelkezésére: 10, 30, 60, 80, és 100 literes változatokban. Emellett számtalan egyéb pálinkafőző-tartozékra – mint például vörösréz gyűrűszett – is szükség lehet.
A pálinkafőzéshez, borkészítéshez és egyéb szeszes italok elkészítéséhez sokféle további kellékre és eszközre is szükség van, a kínálat pedig igencsak széles: borhűtők, hordók, tartályok, szeszfokolók, darálók, reszelők, aprítók és nem utolsó sorban dugóhúzók.
Pálinkát nem lehet főzni megfelelő űrtartalmú hordó nélkül. Érdemes kényelmesen, otthonról, sorban állás nélkül megrendelni, a kiszállítási díj sokszor benne is van az árban. A bortartályok szintén nélkülözhetetlenek, ha szőlővel van dolgunk.
A borokra kifejezetten igaz, hogy fogyasztásuknál fontos az ideális hőmérséklet. A kiváló minőségű borokat megfelelő tárolási hőmérsékleten kell tartani, hogy megőrizzék zamatukat és állagukat. Ebben segítenek borhűtők, amelyek különböző színben és méretben állnak rendelkezésére.
Fontos tudni, hogy a jövedéki szabályok módosítását követően 2015. január 1-jétől ismét kell jövedékiadót fizetni a pálinkafőzés után. Saját fogyasztásra egy háztartásban évi 86 liter 50 fokos párlat előállítására van lehetősége minden magánszemélynek. Ha ettől alacsonyabb a szeszfok, akkor arányosan több a mennyiség.
Ne felejtsük, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott, mindazonáltal a toxikus anyagokat is tartalmazó italok mértéktelen fogyasztása számos betegséget, többek között függőséget is okozhat. Az alkohol esetében is igaz az a megállapítás: kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont méreg!