A zsebsárkány, gasztrofáklya vagy flambírozó pisztoly sokoldalúan használható, profi eszköz a konyhában.
Te vajon sejted, hogy mi a közös nevező az ínycsiklandó créme brulée-ben, a tökéletes marshmallow-ban és a karamellizált tojáshabban? A válasz egy praktikus konyhai eszközben rejlik, amely nem más mint a gasztrofáklya, melyet a konyhaszlengben csak zsebsárkányként emlegetnek. Tarts velünk, mert bemutatjuk, mire tudod használni ezt a praktikus eszközt!
Mennyei kulináris élmény, amikor a különböző textúrák egy ételben ötvöződnek: amikor a lágy, krémes állaghoz vezető falat egy finom roppanós réteggel egészül ki. Ha te is szereted a textúrák izgalmas találkozását, mindenképpen érdemes beszerezned egy gasztrofáklyát, amely nem csak az ünnepek, hanem a hétköznapok rohanásában is hozzájárulhat az emlékezetes kulináris kalandokhoz.
Gondoltad volna, hogy még időt is spórolhatsz vele? Használd sokoldalúan ezt a praktikus eszközt és tedd változatossá a konyhafolyamatokat. Süss úgy, ahogyan a profik! Összefoglaltuk, mire használhatod a konyhában.
Amiről szó lesz
Minek nevezzelek? – Flambírozó pisztoly, szakácsfáklya, zsebsárkány
A gasztrofáklya legalább olyan sokoldalú eszköz, mint ahányféle neve van: hívják flambírozó vagy karamellizáló pisztolynak, szakácsfáklyának, zsebsárkánynak, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Kétségkívül hasznos eszközről van szó. Sokan hiszik, hogy csak a cukor karamellizálására alkalmas, pedig máskor is kapóra jöhet. Van is néhány tippünk a használatára!
Édességek karamellizálása
Legyen szó créme brulée-ről, pudingról, tojáshabról, sült fagyiról, Rákóczi-túrósról, habcsókról vagy akár az amerikaik nagy kedvencéről, a marshmallow-ról, mindegyikre igaz, hogy tökéletes állagukat egy kis karamellizálással érik el.
Ugye, mennyire isteni, amikor a vékony, ropogós, karamellizált cukorréteg roppan a szádban? Ezt a sütő használata nélkül is elérheted, ha beveted a gasztrofáklyádat (arról nem beszélve, hogy a felsoroltak közül nem mindegyik alkalmas arra, hogy a túlságosan forró sütőbe kerüljön). Ráadásul így még a rezsiköltségeidet is csökkentheted, hiszen a sütő egyébként nem kevés energiát fogyaszt.
Szárnyasok és halak bőrének pirítása gasztrofáklyával
Előfordult már veled, hogy megküzdöttél egy-két kacsacombbal vagy egyéb szárnyassal, amelynek bőrös felületén maradt néhány pihe? Ilyenkor kapóra jöhet egy flambírozó pisztoly, amely segíthet eltávolítani azokat.
A gasztrofáklya rendkívül hasznos egyéb húsok, halak bőrös felületének pirításában is. Ilyenkor természetesen szükség van sütőben vagy serpenyőben való sütésre, de a zsebsárkány segíthet abban, hogy extra ropogós a hús felülete. Itt említjük meg a különböző, bacon-be tekert finomságokat is, hiszen a vékony baconszeletek nagyon jól el- vagy előkészíthetők akár szakácsfáklyával is.
Zöldségek pirítása, előkészítése
Nincs kedved bekapcsolni a sütőt, hogy elkészíthesd a sült paprikát vagy paradicsomot, esetleg az egyéb, vékonyra szeletelt zöldséget? Ilyenkor is jó szolgálatot tesz a szakácsfáklya. Kapd elő a fiókból és vesd be a zöldségpirításon kívül egyes sajtok esetén is: különösen izgalmas ízhatást érhetsz el például a camembert típusú sajtok gyors pirításával, amelyet pirított dióval is tálalhatsz.
Ha hiszed, ha nem, még paradicsomhámozásnál is hasznát veheted: ha nincs kedved vizet forralni ehhez és belemeríteni az enyhén bemetszett paradicsomot, akkor elég, ha a gasztrofáklyáddal körbepirítod. Könnyedén le tudod majd húzni a vékony héját.
Ha úgy döntesz, teszel egy próbát ezzel a praktikus eszközzel, nagyon figyelj a biztonsági előírásokra, hiszen ezesetben nyílt lánggal dolgozol majd. Gyerekek elől gondosan zárd el és vigyázz a saját testi épségedre is, amikor a láng fokozatát állítod át a receptnek megfelelően! Élvezetes sütés-főzést kívánunk!