Nagy kihívás a gyerekek számára olyan ételt készíteni, amit szeretnek. Szerencsére akad pár divatos étel, amit rendszerint szeretnek, mint a hamburger vagy a tésztaételek. Készítsük el úgy, hogy ne csak tápláló, hanem gusztusos, étvágygerjesztő is legyen!
Ha édességekről van szó, könnyebb a helyzet, nem kell könyörögni az evésért. Van köztük olyan, amivel biztosra mehetünk. A nagy kedvencek közé tartozik a csokoládékrém, a derelye, a muffin is.
Ha nem csak jól szeretnénk tartani a gyerekeket, de egészséges ételeket is szeretnénk az asztalra tenni, az idő- és munkaigényes. Hogy mégis kihozzuk a konyhánkból és magunkból a maximumot, ám közben gyorsak és hatékonyak legyünk, jó konyhai eszközökre és ötletekre lesz szükségünk.
Amiről szó lesz
Túrós derelye
A derelye nem a tésztája miatt érdekes, hanem – a gyerekek szemével nézve – a cakkos szélétől, amit a derelyemetélővel alakítunk ki. Ráadásul nagyszerű élmény együtt készíteni, és engedni, hogy a kicsik is végigmenjenek a tésztán a metélővel, és örüljenek a végeredménynek.
Bár egyszerű étel, ebbe is bele tudunk csempészni tápláló hozzávalót. A hagyományos derelye valamikor szilvalekvárral készült, de a gyerekeknek a túrós jobban bejön. A tölteléket kevés cukorral ízesítsük, reszeljünk bele egy kicsit bio- vagy vegyszerrel nem kezelt citrom héjából. Tehetünk bele egy-egy szem aszalt gyümölcsöt. Jó móka, kitalálni, hogy a tányéron lévőben milyen gyümölcs lehet.
Egyszerű csokoládékrém
Mivel mindig versenyt futunk az idővel, ismerjünk meg egy könnyű és egészséges elkészítési módot. Nem kell hozzá sok hozzávaló, mindössze jó minőségű kakaópor, barna rizsliszt, tej (lehet laktózmentes vagy tejmentes mandulaital is), kevés vaj, és ha éppen van otthon, egy kis étcsokoládé. Édesítéshez használjuk az eritritol és kristálycukor kétharmad-egyharmad arányú keverékét. A sok cukor ugyan árt, ám valamennyire szüksége van a fejlődésben lévő szervezetnek.
Az elkészítése roppant egyszerű. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, a tej felét feltesszük forrni, a másik felével összekeverjük kézi habverővel a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Közben beleolvasztjuk a csokoládét is. Ha a keveréshez és a főzéshez kézi habverőt használunk, nem fog összecsomósodni.
Igazi hamburger egészségesen
Ugye ismerős a történet, hogy az oviban, az iskolában készített étel, vagy a közeli büfében készült hamburger az igazi, és amit mi csinálunk meg otthon, nagy igyekezettel, az „nem olyan”? Pedig lehet, hogy a problémát csak az étel formája okozza, az íze pedig megfelelne.
Vegyünk magos vagy korpás zsömlét, ha már máskor is került ilyen az asztalra. A húst mi is profi módon megformázhatjuk hamburger préssel. Olyan sajt, zöldségféle és szósz kerüljön rá, amit szeret a gyerek. Készíthetjük darált marhahús helyett darát csirkehússal is, vagy egyszer-egyszer hús nélkül, zöldségfasírttal. Olajban sütés helyett sütőben süssük meg a húspogácsákat.
Muffin színes papírban
Tápláló, ízletes, mutatós sütemény, nem véletlenül szeretik a gyerekek. Az alapreceptet sokféleképpen variálhatjuk, hogy a korszerű táplálkozásnak megfeleljenek.
A hagyományos búzalisztet kicserélhetjük barna rizsliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, vagy egy részét helyettesíthetjük kókuszreszelékkel vagy kókuszliszttel, mandulaliszttel, darált dióval. A tésztába keverhetünk aszalt gyümölcsöket, mint az áfonya, a mazsola, a sárgabarack vagy az ananász. Tehetünk bele pirított magvakat, mandulaszeleteket, de akár tökmagot vagy napraforgómagot is.
Mindezt megkoronázhatjuk azzal, hogy színes, akár különböző muffinpapírba tesszük.
Ravioli
Ismét egy tészta, amibe bele tudunk csempészni tápláló finomságokat. A töltelék készülhet darált húsból, zöldségfélékből, tojásból. A kész raviolit megszórhatjuk reszelt sajttal, és leönthetjük a gyerek kedvenc mártással.
Elkészítése könnyű, és nagy élmény a gyereknek közreműködni, a ravioli készítővel, kétféle formát kiszúrni. A dicséret ilyenkor ne maradjon el!