Egy átlag család konyhája, vagyis inkább a fiókjai telis-tele vannak olyan tárgyakkal, melyek csak a helyet foglalják. Ám az alább bemutatott konyhai eszközök garantáltan a mindennapjaid részévé válhatnak, hiszen időt nyernek neked, és megkönnyítik sütést-főzést, a konyhai munkálatokat.
Amiről szó lesz
Fűszertojás
Általában a szálas teák, forró italok elkészítéséhez ajánlják ezt az okos kis szerkezetet, mely tulajdonképpen egy szűrő. Rozsdamentes acélból készült, és olyan apró szövésű, hogy nem jut ki belőle egy kis darab tealevél, vagy fűszer sem. Mert bizony nem csupán egy finom, minőségi tea – legyen az herba, gyümölcs, vagy klasszikus – készíthető vele, hanem a levesek főzése során is sokoldalúan alkalmazható.
Sokszor csak azért rakunk különféle aromás fűszernövényt a levesekbe, hogy annak ízei érezhetők legyenek, de magát a növényi részeket a levesből mindig utólag eltávolítjuk. Ilyen például a klasszikus húslevesben használt zellerlevél, és az egész fekete- vagy szegfűbors is. De nem szabad elfeledkeznünk a kakukkfűről, vagy a köményről, mely utóbbi például inkább a krumplileves megkerülhetetlen fűszere.
A teatojással ez a művelet csak egy pillanat, és nem kell a forró levest átszűrni egy másik edénybe. Végül, de nem utolsó sorban a lemosásokhoz, inhalációhoz, borogatásokhoz használt gyógynövények forrázatát, vagy főzetét is könnyedén elkészíthetjük ezzel az eszközzel, és a mosogató sem dugul el a növényi részektől, virágoktól, hiszen azok egyben maradnak a teatojásban.
Fokhagymaprés
Talán az egyik legalapvetőbb konyhai eszköz. A legjobb, ha fémből készül, így nem színeződik el, és könnyű a tisztítása. A préssel egy mozdulattal lehet szétnyomni ezt a feketeöves fűszert, melynek aromája kiemeli ételeink ízeit, továbbá fertőtlenítő, egészségmegőrző hatásairól köteteket írtak tele. Ám egy klassz és hatékony eszközzel szívesebben, és lelkesebben készíthetsz új ételeket is. Próbáld ki például a fokhagymás fűszervajat egy kis citrommal, petrezselyemmel és persze fokhagymával, sóval és borssal, melyet utána a reggeli pirítósra, a bagettre vagy a tükörtojás alá, sőt még a krumplipürébe is belerakhatsz.
Tükörtojásforma
Az étkezések alkalmával nem csak az számít, mennyire egészséges, és milyen finom a feltálalt fogás, hanem bizony a látvány is. Tudják ezt jól a kisgyerekes családokban. A reggeli tükörtojást például, ha virág vagy szív alakúra sütöd ki, máris mosolyt csalhatsz a morcos arcokra, és vidámabban indul a reggel. Miért ne lephetnéd meg nem csupán a gyerekeid, de akár a kedvesed is ezzel az egyszerű ötlettel, melyet pár perc alatt kivitelezhetsz ezekkel az ügyes kis formákkal. Nem szeretitek a tükörtojást? Ezekkel a formákkal a palacsinta is lehet vidám. Mind a virágos, mind a kör vagy szív alakú formák fémből készültek, így könnyen tisztíthatók, higiénikusak.
Diótörő, ami a pezsgőt is nyitja
A csonthéjas magvakat, mint amilyen a dió, a mogyoró vagy a mandula, ma már minden család konyhájában megtalálhatjuk. Egyszerűen azért, mert létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaznak. Tudtad például, hogy napi pár szem dió biztosítja az omega3 zsírsavak napi bevitelét? A diót teheted salátába, süteményekbe, de húsok mellé is adhatod, mivel a raguknak pikáns ízt kölcsönöz. Ha a piacon veszed, vagy magad szeded, gyűjtöd, meggyűlheted a bajod a pucolásával. Ez a fém diótörő viszont a segítségedre lehet, melyben az apróbb, de a nagyobb magvakat is könnyedén összeroppanthatod. Ha pedig mindez nem lenne elég, ezzel a diótörővel még a pezsgősüveget is könnyedén, és biztonságosan tudod kinyitni.
Kézi spatula, simító
A szilikonból készült eszköz hajlékonyságával, és sokoldalúságával hívja fel a figyelmet magára. Használatával maradéktalanul eltávolítható az edényekben maradt krém, olvasztott csokoládé, melynek minden cseppje kincs, vagy a tepsiben maradt fűszeres zsír, melyben a sülthús sült. A spatula használata után a mosogatás is könnyebb. Végül pedig a spatulával a különböző krémeket is elegánsan egyengethetjük el. Kreatív, könnyű sütés-főzést kívánunk!