A jó idő beköszöntével elérkezik a családi és baráti vendégségek, sütögetések, grillpartik ideje, amikor ínyenc falatok készülnek a konyhában, kemencében vagy a kertben. Ahhoz persze, hogy ne valljunk szégyent a vendégsereg előtt, és garantált legyen a siker, a minőségi alapanyagok mellett érdemes megfelelő edényeket is beszerezni.
Nagy segítségünkre lehetnek ebben a különféle öntöttvas edények és polírozott, ún. natúr vas serpenyők, amelyek – ha megfelelő módon használjuk és tisztítjuk őket – sok-sok éven át hasznos társaink lehetnek a konyhában.
Amiről szó lesz
Miért jó választás egy öntöttvas edény?
Azért, mert a legkülönfélébb típusú tűzhelyen használható, így hagyományos gáz, kerámia, vagy indukciós főzőlapon egyaránt jól működik. Bár lassabban melegszik fel, mint a többi edény, ugyanakkor jóval egyenletesebben adja le, illetve tovább és jobban tartja a hőt. Ez óriási előny és segítség például, ha egy remek steaket kívánunk készíteni.
Mielőtt sütni-főzni szeretnénk benne, hagyjunk elég időt a felmelegítésre, ez tűzhelyen akár 5-10 percet is igényelhet. Ahhoz, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni, jó tudni, hogy az öntöttvas edény nem egyenletesen hevül fel. Ha nyílt lángon melegítjük, mozgassuk folyamatosan, hogy ne csak középen, a láng felett melegedjen fel.
Egy-egy öntöttvas vagy natúr vasedény évekig, de akár évtizedekig is a konyhánk megbízható tartozéka lehet, ha kellő figyelmet fordítunk a használatára és karbantartására.
Íme néhány jó tanács a körültekintő használathoz:
A beavatás
Első használat előtt mindenképpen be kell avatni az öntöttvas serpenyőt. Ehhez óvatosan mosószeres vízzel mossuk el, majd töröljük szárazra egy puha ronggyal vagy papírtörlővel. Hagyjuk megszáradni, majd kenjük be olajjal és hevítsük tűzön vagy sütőben füstölésig. Hűtsük le, és kétszer-háromszor ismételjük meg a folyamatot. Ezzel a serpenyőnk készen áll a munkára.
Tisztítás, karbantartás
A serpenyő gondos ápolására nemcsak a beavatás során, hanem minden egyes használat után szükség van. Úgy tartják, a száraz serpenyő boldogtalan serpenyő, azaz fontos, hogy minden főzés után az edényt vékony zsírréteggel bekenjük.
Szakmai berkekben régi polémia, hogy szabad-e vagy éppen tilos vízzel elmosni az öntött vas edényeket. Áztatni, mosogatógépben mosni nem szabad, viszont egy rövid meleg vizes, mosogatószeres kézi mosogatás biztosan nem tesz kárt az eszközünkben. Miután a serpenyőt leöblítettük, alaposan töröljük szárazra egy konyharuhával, és 10 percig melegítsük a tűzhelyen alacsony lángon, hogy elpárologjon az esetleges nedvesség. Amikor a serpenyő teljesen kiszáradt, a felületét főzőolajjal vagy telített zsírral kenjük be. A zsír védőbevonatként szolgál, ami egyrészt megakadályozza a rozsdásodást, másrészt táplálja azokat a természetes fűszeres rétegeket, amelyeket a sütés-főzés során felépítettünk a serpenyőnkben.
A kenéshez többféle olajat és zsírt alkalmazhatunk. Ha mindennap használjuk serpenyőt, az olívaolaj és a szőlőmagolaj is megfelelő. Ha egy vagy több hétig nem főzünk az edényben, akkor érdemesebb kókuszzsírral, szalonnával vagy vajjal átkenni.
Savas ételek esetén kerüljük az öntöttvas edényeket, mert pl. a citrom, a paradicsom, a bor és az ecet foltos főzési felületet hagynak maguk után, ami jelentősen csökkentheti az edény élettartamát.
Tárolás
Az öntöttvas edények tárolására a hűvös, szellős, száraz helyek alkalmasak. Ügyeljünk arra, hogy ne tartsuk meleg, párás helyen a vas serpenyőnket, mert ilyen körülmények között könnyen elindulhat a rozsdaképződés. Tárolásnál semmiképpen ne tegyük egymásra az edényeket, hiszen a súlyuk miatt az egyik kárt tehet a másik felületében.
Használni, használni, használni
És végül egy jótanács. Az öntöttvas edényekkel akkor tesszük a legjobbat, ha folyamatosan használjuk őket. A rendszeresség napról napra jobbá, tökéletesebbé teszi az edényünket.