A kánikulai meleget a vízparti csobbanás mellett ízletes hűsítő italokkal is elviselhetőbbé tehetjük.
Amiről szó lesz
A nyári italok
A nagy melegben a legjobb hűsítő és szomjoltó a sima víz, ugyanakkor ilyenkor olyan sok folyadékot fogyasztunk, hogy néhány pohár erejéig izgalmas ízekkel és összetevőkkel megbolondíthatjuk a vizet. A limonádék alapja a cukorszirup, amiből érdemes nagyobb adagot a hűtőben tartani. Ehhez a cukrot és a vizet lábosba öntjük, és közepes láng felett addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, zűrható üvegbe tesszük, a hűtőben egy hónapig is eláll.
Az italokba csempésszünk bátran különféle gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket. Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint mindig idény gyümölcsöt használjunk, és lehetőleg a termelőtől vásároljuk. Ha az év többi részében nem is tudjuk megtenni, a nyári szezonban próbáljunk meg piacon beszerezni a hozzávalókat, mert ott jóval zamatosabb alapanyagokhoz juthatunk. A hűsítő finomságok kiváló kiegészítői a grillpartiknak, az italokat jópofa poharakban, zárható szívószálas bögrékbe töltve fogyaszthatjuk. Íme néhány szomjoltó tipp:
1. Házi limonádé francia levendulával
Ez egy könnyű, illatos és enyhén savanykás limonádé finom virág esszenciával. Könnyű elkészíteni, és még könnyebb elkortyolgatni.
Hozzávalók: 10 bögre víz, 3 bögre kristálycukor, fél csésze levendula levél durvára vágva, 9-11 citrom frissen facsart leve, a szervírozáshoz friss levendulavirág, jég.
A recept titka, hogy egy közepes lábosban a cukrot, a víz felét és a levendula levelet összeforraljuk, majd a tűzről lehúzva szoba-hőmérsékletűre hűtjük, ezalatt a levél átadja finom aromáját az oldatnak. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és alig várjuk, hogy belekortyolhassunk. A levendula nemcsak finom, hanem egy igazi wellness növény: javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet, erősíti, élénkíti az immunrendszert, relaxálja és regenerálja a testet.
A levendula helyett készíthetjük ezt a limonádét rozmaringgal is, a végeredmény szintén egy friss, üdítő nyári ital lesz.
2. Uborkás-mentás kristálytiszta víz
A szimpla csapvíz gyümölcsök vagy zöldségek hozzáadásával könnyedén alakítható át finom, egészséges itallá. Az uborkásvíz egy olyan víz, amelyet felfrissítettek, fuzionáltak a friss uborka ízével. Hozzávalók: 1 kígyóuborka felszeletelve, 3 ág menta, 1 vékonyra szeletelt citrom.
Egy nagyobb üvegben vagy zárható kancsóban keverjük össze az összetevőket, és egy fél napig hagyjuk állni. Ha megszomjaztunk, öntsük jópofa zárható kis szívószálas bögrékbe, adjunk hozzá jeget is.
3. Gyömbér-őszibarack szóda
Ez a frissítő az egyik legtökéletesebb gyümölcsös pezsgő élvezet egy forró nyári napon.
Hozzávalók: 1 bögre cukor, 2 teáskanál friss reszelt gyömbér, 2 nagyon érett barack, 2 liter szódavíz, 16 friss mentalevél
A gyömbért az egy bögre vízből és cukorból készített folyadékhoz adjuk, és addig melegítjük, míg feloldódik a cukor, majd a tűzről levéve 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarack szeleteket 8 magas pohárban egyenletesen elosztjuk, a gyümölcsöket egy fakanál segítségével kissé összetörjük, hogy az ízletes zamatos levüket kinyerjük. Öntsünk kb. 2 evőkanál hűtött szirupot az őszibarackra. (A fennmaradó szirupot akár két hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben.) Adjunk hozzá jégkockákat, öntsük fel szódával, és keverjük össze. Mentalevéllel díszítjük.
4. Görögdinnye jégkása
Mindössze öt percre és három összetevőre van szükség, hogy ezt az igazi hűsítő italt elkészítsük.
Hozzávalók: 5 bögre szeletelt görögdinnye, aminek eltávolítottuk a magjait, 2 kanál cukor (elhagyható), 1 lime leve, 1 bögre jég
A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, és azon nyomban elfogyasztjuk.
5. Piszkés limonádé balzsamecettel
Első hallásra meredeknek tűnhet, de a citromot bizonyos esetekben helyettesíthetjük borecettel vagy annak „továbbfejlesztett” változatával, a balzsamecettel is. Ma már nálunk is gyártanak mindenféle ízben (Tokajban például igen sokfélét), van pl. málnás, rozmaringos, bodzás, levendulás stb. A borecetet keverjük el szódával, kis cukorsziruppal, pár szem idénygyümölccsel vagy néhány levélnyi zöldfűszerrel. Nagyon finom és érdekes ital készíthető belőle.
Hozzávalók: 1 liter szóda, 6-7 kanál mézes tokaji borecet, 8-10 szem egres (piszke), néhány levél bazsalikom, zúzott jég. Az összetevőket összekeverjük, és azonnal fogyasztható. Az eredmény egy nem összetartó, mégis harmonikus ízű, fanyar és savanykás frissítő lesz.
+1 Fagylaltos limonádé
Ez egy édes és krémes ital, amit 5 perc alatt elkészíthetünk, csak egy turmix és egy kancsó limonádé kell hozzá. Vigyázat, függőséget okoz!
Hozzávalók: fél bögre frissen facsart citromlé, fél bögre cukor, 2 bögre víz, 6 bögre vanília jégkrém, a tálaláshoz szeletelt citromkarika.
A hozzávalókból készítsünk limonádét, majd a vaníliafagyival együtt töltsük egy mixerbe, és turmixoljuk össze. 3 adag lesz belőle