A sütésben évről évre új trendek, divatos alapanyagok jelennek meg, az online szakácskönyvek ontják az újabbnál újabb, modernebbnél modernebb recepteket, eszközöket. Ezzel együtt erősödik a klasszikus vagy hagyományos konyhai eljárások szerepe is, gondoljunk csak az otthon készülő kovászos kenyér reneszánszára. A mai háztartásokban igenis helye van a nagyi meleg konyhájának illatát és varázsát felidéző pogácsáknak, kuglófoknak, linzereknek vagy fánkoknak. Ráadásul e a finomságok elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, csak megfelelő eszközök kellenek hozzá.
Szerencsés, aki örökölt a nagyitól pogácsaszaggatót, fánk kiszúrót vagy kuglóf formát, hiszen az fontos érzelmi többletet a sütikészítéshez és az elkészült finomsághoz. De azoknak sem kell lemondaniuk ezekről a tradicionális hazai édességekről, akinek családi örökség híján nem lapulnak a konyhaszekrénye fiókjaiban ilyen a hasznos retró eszközök. Ma már néhány kattintással megvásárolhatók ezek a kellékek, így a karácsonyi süti sütés eszközei könnyen beszerezhetők. A nosztalgiát pedig csak fokozza, hogy kivitelben, designban lényegében ugyanolyanok, mint a nagyiéi, csak éppen újak.
Amiről szó lesz
Pogácsaszaggató
A pogácsa a legtöbb családban jolly joker, nincs olyan, aki ne szeretné. Lehet hajtogatott, vagy csak simán gyúrt, készülhet sajttal vagy magokkal, lehet a tésztájába tenni zöldfűszert, őrölt paprikát vagy tavasszal akár medvehagymát is. Van, aki a kis gyűszűnyi méretre esküszik, valaki pedig egy jó tenyérnyibe szeret inkább beleharapni. A megfelelő nagyságot legegyszerűbben pogácsaszaggatóval tudjuk kialakítani. Vannak olyan szettek, ahol háromféle méretet kínálnak egyben, így akár minden alkalommal más méretű pogácsával lephetjük meg a családot vagy a barátokat.
Tepsi
A kerek formában sütött amerikai almás pite helyett nagyanyáink inkább szögletes tepsiben sütötték meg az almás pitét. A klasszikus receptben két tészta réteg közé (ez lehet kelt vagy a kissé zsírosabb linzer tészta) kerül a fahéjas-cukros reszelt alma töltelék. Ahhoz, hogy jól átsüljön az alsó tészta réteg is, megfelelő tepsire van szükség. Jó szolgálatot tesz a házban az ilyen típusú sütemények elkészítéséhez a tésztasütő tepsi, amiben pl. a morzsasüti is kitűnően megsül. Nagy előnye, hogy elektromos és gázsütőben, de akár hagyományos fatüzelésű tűzhelyben, a sparheltben is használható.
Sütemény kiszúró linzerhez
A jó linzer omlós, puha, illatos, az alaptésztából készülhet aprósütemény, linzerkarika, isler. Bár egyszerűen elkészíthető, de nem árt ismerni az alapszabályokat. Nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk: a vaj legyen jéghideg, amit gyors mozdulatokkal kell összedolgozni, elmorzsolni ujjbeggyel a szintén hideg liszttel.
A klasszikus virágforma mellett ma már a linzer kiszúrók széles kínálatából válogathatunk, az elkészült remekműveknek csak a csillagos ég szabhat határt. Léteznek egyszerű fémből készültek, van, amelyiknél egy rugós szerkezet könnyíti meg a kiszúrt tészta tepsire helyezését. Ez egy sokoldalú eszköz, mert nemcsak linzer készítéséhez használható, hanem bármilyen más sütit is kivághatunk vele, például mézeskalácsot, kekszet. De szeletekre vágott gyümölcsöt is formázhatunk ezzel, vagy szendvics falatkákat is gyárthatunk.
A linzert sokan azért kedvelik, mert könnyen tárolható, és egyik legtovább eltartható sütemény. Persze csak ha marad belőle!
Püspökkenyér forma
Régi karácsonyi sütemény a püspökkenyér, ami éppúgy helyet kapott az ünnepi asztalon, mint a bejgli. Tésztája készülhet kelt tésztából, de a legegyszerűbb a kevert tésztás változat, amibe darált dió is kerül. Annál jobb, minél többféle aszalvány teszünk bele, a szilva, barack, kandírozott narancs, mazsola és vagy datolya mellett az igazán klassz püspökkenyérbe kockára vágott birsalmasajt is kerül. Hogy igazán mutatós és jól szeletelhető legyen, a hozzávalókból összeállított masszát kivajazott, kilisztezett püspökkenyér formába kell tölteni, és egy jó háromnegyed órát sütni.
Kosárka
Az egyik legretróbb sütemény, ezt biztosan mindenki nagymamája sütötte valamilyen formában. Klasszikusnak számít a sima linzertészta alapú, dióhabbal és lekvárral töltött, vagy a kakaós tésztájú, belül mennyei, kissé folyós tojáskrémmel töltve és csokival borítva. Ha viszont megvásárolunk egy ilyen kosárka forma csomagot, mindenképpen próbáljunk ki benne újabb menő recepteket. Készülhet például Rákóczi túrós kosárka, vagy oreós mascarponés kosárka, de akár egy túrókrémes-gyümölcsös vagy sajttorta jellegű desszert is.
Fánk
Olyan remek étel, amit kár lenne csak kizárólag a farsangi szezonban fogyasztani. Az igazi fánk rajongók egész évben sütik, hiszen nem kell hozzá más, csak egy jó fánk recept, egy kiszúró és olaj meg lábos a kisütéséhez. A jó fánk alfája és omegája a sütés: a kellően megkelt, fánkszaggatóval egyforma méretűvé vágott tészta korongokat közepesen meleg olajban kell aranybarnára sütni, így nem szívja meg magát a tészta, és lesz a végeredmény egy könnyű fánk. Ehhez jó ha van otthon fánkkiszedő, mert segítségével még kevesebb lesz a tésztán az olaj.
Kuglóf
Igazi gyerekkori emlék a kuglóf és kakaó párosítás, mindenki nagymamája sütött valószínűleg életében legalább egyszer ilyem finom nassolnivalót. Az elzászi eredetű kalács egy formában sütött, mazsolával, kakaóval ízesített csonkakúp alakú, barázdált oldalú sütemény. A néhány pár száz forintostól a több ezer forintos kuglófformáig igen széles a kínálat. Léteznek öntöttvasból, acélból készültek, amelyek gáz és elektromos sütőben egyaránt használhatók, és mosogatógépbe is tehetők. A drágább, szénacélból készült kuglófformák kemény, ellenálló anyaguk miatt hosszú élettartammal rendelkeznek.
Sajtos tallér
Ha sóssal kezdtük, sóssal is zárjuk az összeállítást. A legfinomabb bolti változat sem közelíti meg azt az ízélményt, amit a frissen sült sajtos tallér jelent. Elkészítése nem túl bonyolult, és nem is igényel túl sok időt. Aki azt szeretné, hogy olyan kis négyszögletes gödröcskék legyenek benne, mint a boltban kaphatóban, szerezze be egy ostyasütő formát. Az igazán bátrak kis piros paprikával vagy csiliporral meg is bolondíthatják a tésztát, úgy pikáns tallérokat kapnak.