Rengeteg időt megtakaríthatunk, ha jól felszerelt, korszerű konyhában látunk a sütéshez-főzéshez.
Rengeteg időt megtakaríthatunk, ha jól felszerelt, korszerű konyhában látunk a sütéshez-főzéshez. A konyhai kisgépek segítségével ráadásul kellő változatossággal készíthetjük el a reggeliket, ebédeket, vacsorákat, sőt, finomabbnál finomabb fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Miután megismerjük, beszerezzük, kipróbáljuk és használni kezdjük az olyan különféle konyhai kütyüket, mint amilyen például a gyümölcsprés vagy az aszalógép, rájövünk arra is, mennyivel sokszínűbbé, ezzel akár egészségesebbé is tehetjük az étkezéseket. Ez pedig az egész család számára fontos.
Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos eszközt.
Amiről szó lesz
Hagyományos ízek konyhai kisgépekkel
Minden magyar családban ismerik a rizst, és sokan szeretik, hiszen tápláló, és ezerféleképpen fűszerezhetjük, variálhatjuk. Ám akadnak, akik nem szívesen főznek rizst mivel soha nem sikerül igazán jól: kemény marad, csomós lesz vagy éppen szétfő. Az ő nagy örömükre szolgálhat az ételt akár órákig melegen tartó elektromos rizsfőző edény. Ebben úgy készül el a fehér, pergős és egészséges köret, hogy nem is kell rá odafigyelni, ráadásul bármilyen típusú (fehér, barna, indián, jázmin stb.) rizzsel használható. A rizsfőző edényben érdemes kipróbálni a gabonás vegyes köretet is, amikor kölest, bulgurt vagy kuszkuszt keverünk a hagyományos rizsszemek közé.
A többfunkciós főzőedények szinte egy komplett kis konyhát egyesítenek magukban. A tapadásmentes felülettel rendelkező eszköz nem csak kényelmes és tiszta sütés-főzést munkát ígér, hanem gazdaságos is beszerezni, hiszen többféle funkciót is kiválthatunk velük, mint amilyen mondjuk a fritőz, a párolóedény, fondükészítő vagy grill. A többfunkciós főzőedény garanciát jelent arra, hogy minden fogás tökéletes lesz, mire elkészül, még az is, ami szokásosnál bonyolultabb elkészítési műveleteket vagy éppen odafigyelést igényel. Ez annak, hogy a különféle beépített programok segítségével készíthetünk például rizottót, piláfot, de akár lekvárt, joghurtot is. Ezek a csodálatos készülékek számos kiegészítővel együtt várják, hogy a konyhánkat innovatívabbá tegyék. bizonyos típusok esetében grillrácsot, fondüvillákat, fritőzkosarat vagy gőzben párolásra szolgáló rácsot is kapunk a csomagban.
Mindannyian ismerjük a házi lekvár csodálatos ízét, akár egy reggeli pirítóson, akár egy finom sütiben. Sokan azért nem vállalják a befőzés áldozatos munkáját, mert túlzottan nehéznek és bonyolultnak találják azt vagy éppen előre fáznak a nagy munkát követő takarítástól. (A forralás közben kifröcsögő gyümölcslé sajnos utólag szinte lemoshatatlan.) A befőző edény nem csak a lekvárkészítéssel kapcsolatos nehézségeket és bosszúságokat feledteti el velünk, de még számos más funkcióra is alkalmas. Készíthetünk és melegen tarthatunk benne teát, kávét, kakaót, forralt bort vagy puncsot, de akár levest is. Az adagolóval engedhetjük poharakba a forró italokat, így éppen annyit adagolhatunk, amennyi nem baj, ha kihűl. A befőző edényben melegíthetünk edényt vízfürdőben, az automatikus működés és az időzítő funkció révén nem kell tartanunk se a túlmelegedéstől, se a költséges működtetéstől.
Házi kenyér
Egyre többen sütik otthon a kenyeret és különféle pékárukat, hiszen a friss, ropogós és meleg kenyér illata és íze is felülmúlhatatlan. Akik előtt akadályként tornyosult, hogy nem mertek nekiállni a dagasztás nehéz és szakértelmet igénylő munkájának vagy esetleg kudarcot vallottak már a kenyérsütéssel, mert nem melegít elég egyenletesen a sütőjük, azoknak jó hír az asztali kenyérsütő gépek elterjedése.
Ez a berendezés – a hozzávalók egyszerű beadagolása után – önállóan elkészíti a tésztát, tökéletes környezetet biztosít annak megkeléséhez, majd a megfelelő idő alatt pirosra és ropogós héjúra süti a kenyeret (még azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen vastag legyen a héj). Ha reggelire friss kenyérre vágyunk, nincs más dolgunk, mint bekészíteni, majd a megfelelő időpontra beidőzíteni szeretett masinánkat, és biztosak lehetünk benne, hogy csodás kenyérillatra ébredhetünk!
Aszalt zöldségek és gyümölcsök
Az aszalás hagyományos tartósítási forma, amely megőrzi a gyümölcs értékes rostjait, vitaminjait és ásványi anyagait. Véghezvitele nagy helyet és sok-sok türelmet igényel, hiszen lassan vonják ki a termések nedvességtartalmát, pont amiatt, hogy az értékes beltartalom megmaradjon.
A soktálcás aszalógépek megoldják a helyigény problémáját, és természetesen az időigénnyel kapcsolatos gondokat is, hiszen teljesen önállóan, automatikus érzékelési funkciók révén készítik el számunkra az értékes csemegét.
Hagyományos konyhai eszközök újragondolva
A legtöbben kávéval vagy teával ébredünk. Mindkettőhöz forróvíz szükséges és bár még sokan használják a hagyományos vízforralókat, egyre több otthonban elektromos változataikra váltottak. Az elektromos vízforralók kínálata ma már igen változatos, nem csak méretükben, hanem megoldásaikban is különböznek egymástól. A hagyományos műanyag vízforraló mellett találunk már rozsdamentes acél, például LED fénnyel megvilágítva, üveg, valamint úti vízforraló a hozzá való csészékkel. A funkciók között szerepel a melegen tartás, a víz nélküli működtetés elleni védelem, időzítés.
A habos kávét és kakaót szinte mindenki szereti, de csak a komolyabb kávégépek tudtak tejhabot előállítani. A tejhabosítókkal ma már pillanatok alatt meleg habot varázsolhatunk a gyermekek és felnőttek bögréjébe. A rozsdamentes acél eszközöket rendszerint tapadásmentes bevonattal látták el, ezért a könnyen tisztíthatók. Beépített automatikus védelemmel rendelkeznek a tej túlmelegedése ellen.
Konyhai kisgépekkel az egészségért
Gyümölcsöt fogyasztani télen-nyáron nagyon fontos, hiszen magas rost- és vitamintartalma kulcseleme az egészséges táplálkozásnak. A korábbi gyümölcspréseket sokan nem szerették, mert működtetésük nehézkes volt és kevéssé hatékony, az elmosásuk pedig egy horrorfilmbe is beillett volna. Azoknak, akik a gyümölcsfogyasztás kellemesebb lé, püré vagy szósz formájában, beválik majd a csigás gyümölcsprés és a smoothie készítő.
Ezek az eszközök kíméletesen, ugyanakkor eredményesen préselik ki a zamatos gyümölcs értékes levét. A változatosságnak a smoothie-k világában is csupán a fantázia szabhat határt. A legtöbb mixer keverőkapszulája hordozható palack, vagyis, ha reggelire elkészítjük a kedvenc keverékünket, az ivóréssel ellátott kupakot ráhelyezve már indulhatunk is, hogy út közben fogyaszthassuk el laktató és tápláló italunkat.