Sajnos nem minden kert alkalmas külön tűzrakóhely megépítésére; az is előfordul, hogy szeretnénk, ha időnként más és más helyen lehetne tüzet rakni és a lángoknál melegedni vagy finomságokat sütögetni. Mit tehetünk ilyenkor? Válasszunk acél tűzrakót, tűzkosarat, tűzgömböt!
A nyár a kültéri tűzrakás, az esti tábortüzek időszaka. Nincs is szebb befejezése a mozgalmas napnak, mint amikor a család vagy baráti társaság összegyűlik, és a tüzet körülállva vagy körbeülve beszélget és falatozik.
Amiről szó lesz
Mi is az a tűzkosár?
A tűzkosarak, tűzrakók vagy tűztálak lemezacélból készült tál vagy kosár formájú szerkezetek. Kisebb-nagyobb belső terükben elfér 3-5 vagy még több tűzifa hasáb, és ott úgy tud elégni, hogy nem károsítja sem az alatta levő, sem a környezetében található dolgokat. A tűzkosár szerepe nem csak a látványosság – bár a benne rakott máglya még szebb, mintha a földön kialakított, és kővel vagy téglával körbe rakott, vagy éppen földbe ásott tűzhelyen lobbannának fel a lángok. Miért? Mert a benne elhelyezett fahasábokra oldalirányból is rálátunk, így bepillantást nyerhetünk a máglya belsejébe.
A tűzkosarak és tűztálak a látvány mellett kültéri fűtési funkcióval is bír, sőt, egyes típusokon sütni-főzni is tudunk.
Tűzkosarak a látványosságért
A függőleges és magas oldalfalakkal rendelkező tűzkosarak, amelyek fő szerkezetét a függőlegesen futó acél-szalagok adják, ránézésre tényleg csupán egyszerű acélkosárnak tűnnek. Azonban az első alkalommal, amikor tüzet rakunk benne, egészen biztosan megváltozik az elképzelésünk a tűzkosarakról. Amikor a kosárban rakott máglya lángjaiba belekap a szellő, és kicsit távolabbról szemlélve az egész úgy néz ki, mintha egy fáklya feje volna, új értelmet nyer számunkra a tűz fogalma. A mintás vagy rácsos oldalfalakkal rendelkező tűzrakóhelyek pedig a bennük izzó parázs fényével óriási lámpásnak látszanak.
Az acéllemezek feladata, hogy megtartsák a fahasábokat a kosár belsejében, emiatt olyan festékkel vonták be őket, amely akár a 600 °C-ra való felforrósodást is kibírja, károsodás nélkül. Találunk olyan tűzrakó kosár típust is, ami a parázs kihullását is megakadályozza.
Ha a parázs kihullása bármilyen gondot okozhat, a zárt aljú tűztál vagy az egyedi formájú zárt tűzrakó lehet a megfelelő számunkra. Amennyiben a kipattanó szikráktól is szeretnénk megóvni a környezetet (mert fűtésre használjuk a tűzkosarat és közel ülünk hozzá, esetleg gyúlékony tárgyak találhatók a közelben, vagy mert gyerekek/kisállatok vannak a társaságban), választhatunk teljesen zárt típust. Például a Landmann gömb formájú tűzrakóját, amelynek az alja és a teteje is acélhálóból készült, így használat közben semmi sem potyoghat ki belőle egyetlen irányban sem.
Tűzrakók a kinti fűtésért
Attól függően, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre és milyen hangulatot szeretnénk, többféle tűzkosár közül választhatunk. Arra, hogy hűvösebb estéken melegítsünk velük az összes típusa alkalmas.
A nagyobb tűzkosarak, amelyekben akár 8-10 fahasáb is elfér, nagyobb kockázatot is jelentenek abból a szempontból, hogy a feltámadó szél hatására a lángok a közvetlen környezetében csaphatnak fel változó intenzitással. Emiatt az ilyen típusú fűtőeszközt csak tágabb körben lehet körbeülni. A kisebb (5 hasáb kapacitású) tűzkosarak, valamint azok, amelyeknek a fala zárt, nem pedig rácsos vagy áttört (tehát nem tud átfújni rajtuk a szél), már „bizalmasabb” közeledést is megengednek. Az egészen kis méretű tűztálat pedig az asztalra is felrakhatjuk akár (persze arra figyelve, hogy a lábai is átforrósodnak) és így szorosan körbeülhetjük.
Sütögetős tűzrakók
Természetesen minden tűzkosárban rakott máglya hasonló a tábortűzhöz, így akinek ahhoz van kedve, süthet mellette szalonnát, kolbászt vagy amerikai módra mályvacukrot. Aki azonban komolyabb főzőcskézésre vágyik, annak a tűzrakók mellett sem kell erről az igényéről lemondania.
A kisebb, ám masszív tűztálak alkalmasak arra, hogy a helyesen elrendezett parázs tetejére edényt helyezzünk, és abban készítsük el a vacsorát. Erre általában az öntöttvas edények a legjobbak, de ezek közül is kizárólag azok, amelyek nem zománcosak, és nincsen fa vagy műanyag alkatrészük. Az öntöttvas edények esetében ugyanis nem kell félni attól, hogy ha túlforrósodnak vagy nem egyenletesen melegszenek, akkor károsodnak vagy káros anyagot bocsájtanának ki magukból.
Az ilyen jellegű főzésnél gondosan ügyelni kell arra, hogy az edényt csak akkor tegyük a tűzre, amikor már csak parázslik, és ne feledkezzünk meg a keverésről, illetve a főzési idő helyes kiválasztásáról, mivel az edény óhatatlanul nagyon magas hőfokra forrósodik.
Ha a tűzkosárban leégett a máglya, és már csak a parázs ontja a meleget, ennek hője alkalmas a grill ételek elkészítésére. Egyes típusoknál a kosár tetejére illeszthető egy grillrács, amin feledhetetlen ízű, füstös-parazsas aromájú ételeket készíthetünk.