Ha vendégszerető családtagot vagy barátot szeretnénk megajándékozni, kézenfekvőnek tűnik az ötlet, hogy olyan konyhai eszközök közül válogassunk, amelyeket a vendéglátás során használhat fel.
Nehézség lehet az ötlet megvalósításában, hogy aki rendszeresen főz vagy éppen gyakran vendégeket váró háztartást vezet, valószínűleg rendelkezik minden, az alapvető konyhai folyamatokhoz szükséges eszközzel. Így egy újabb tortaforma, mérleg vagy turmixgép valószínűleg nem fogja a mennyekbe repíteni.
Amikor egy háziasszony vagy háziúr vendégeket hív, mindig igyekszik a legjobb formáját hozni. Gyönyörűen kitakarít, dekorálja a lakást, süt-főz, és csinosan felöltözik. Ám akad, aki nem elégszik meg ezekkel a mozzanatokkal, és szeretne még valamilyen különlegességet csempészni a vendéglátásba, amellyel tovább emeli annak fényét, feledhetetlenné téve az estét.
Amiről szó lesz
Miért érdemes különlegességeket ajándékozni vendégszerető ismerőseinknek?
A fentiekből úgy tűnik, hogy jobban tesszük, ha ajándékozási terveinkkel a speciálisabb, egyedi konyhai eszközök felé vesszük az irányt. Érdemes olyan készülékekben gondolkodunk, amelyek nem plusz feladatokat adnak, nem kívánják a használójától, hogy új, bonyolult konyhai fogásokat tanuljon meg, sőt akár lehetőséget adnak a háziasszonynak/háziúrnak, hogy a konyhai robotolás helyett a vendégekkel együtt élvezze a fogások elkészítését.
Az általunk ajánlott ötletek biztonságosak, mivel:
- nem kell gasztronómiai kunsztokat megtanulni az alkalmazásukhoz,
- a segítségükkel készülő ételek megalkotásába szinte semmilyen hiba nem csúszhat,
- nem vonják ki a „szakácsot” a vendégek köréből, hiszen az asztalnál, beszélgetés közben készülhetnek el az eszközökkel a finom falatok,
- ugyanakkor különleges élményt kínálnak, és olyan csemegéket, amelyhez nem mindenki rendelkezik az otthonában a megfelelő készülékkel,
- és az elkészítés folyamata is látványos, ínycsiklandó, csábító.
Két ötlet egy különleges vacsorához
Sokoldalúan kihasználható, és nem csak a vendéglátás során fog sok örömet okozni az álló asztali grillező és gyroshús-sütő. Akármilyen összetételű társaságról legyen szó, a kb. 1,5 kg-os húsmennyiséget befogadó grillezőben sülő mennyei étek és az azt körüllengő illatfelhő senkit sem fog hidegen hagyni.
Ha úgy döntünk, hogy az asztalnál grillezünk, a háziasszonyt megkíméljük a vendégek érkezését megelőző több órás konyhai „hadművelettől”, hiszen sütésre szánt húsok és zöldségek bepácolásán, valamint néhány saláta és pár mártogatós szósz elkészítésén túl nem lesz másra szükség a komplett étkezéshez.
A látványos állógrillen készülő hús kínálásához legalkalmasabb a körbe forgatható grillasztalka, szószos csészékkel. Választhatunk, hogy a grillkészüléket rakjuk középre, vagy az elkészült húst tálaljuk oda, esetleg a gyros formában megsütött húsoszlopról levágott húscsíkokat tornyozzuk fel ott. További lehetőség, hogy a salátákat tesszük középre, ezekből pedig a vendégek kedvükre szedhetnek. A csészékben különféle mártogatósnak kínált szószokat, fűszeres-fokhagymás-olajos pácokat, zamatos mártásokat helyezhetünk el, amelyekbe a vendégek a grillhús darabjait forgathatják meg a fogyasztás előtt (vagy igény szerint ezekből önthetnek a salátára vagy a húsra).
Retró hangulat a vacsoraasztalnál, azaz ropogtatnivaló és desszert
Amikor a főétkezést már kezdjük magunk mögött hagyni az időben, de még jólesik a bor mellett a beszélgetés, jól jöhet egy kis rágcsálnivaló. Szinte mindenki szereti a popcornt, de nem mindenki szereti a mikrózható vagy az alumíniumtálcás kiszerelést a pattogatott kukorica elkészítéséhez.
A vendégek számára sokkal látványosabb, amikor az asztalra helyezett retró hangulatú kukoricapattogtató kocsiban, a szemük láttára készül el a roppanós csemege! Sőt, a gyerekzsúrokon és születésnapokon is hatalmas sikert arathatunk vele.
A forró levegős melegítésnek köszönhetően az összes kukoricaszem kipattan, ám közben garantáltan nem ég meg egy sem. A készülékből kipotyogó ropogós szemeket a vendégek az asztalnál egyénileg, ízlésük szerint ízesíthetik vajjal, sóval, sajttal, fűszerekkel stb.
Ha a sós ropogtatnivaló után édességre vágyunk, választhatunk nem szokványos desszertet is. Mindannyiunknak megvan az az emlék, amikor gyerekként ámulatba ejtettek bennünket a vattacukorkészítő mesterek és a finom, felhőszerű cukorgombolyagok. Amikor pedig már elég magasak voltunk ahhoz, hogy belelássunk az üstbe, azt is megfigyelhettük, ahogyan a középen elhelyezkedő forró „magba” öntött cukor „selyemhálóként” született újjá, és az árus gyors, ügyes mozdulatokkal, akár valamilyen formára igazítva tekerte fel a hurkapálca köré.
Most újra élhetjük ezt az élményt a saját otthonunkban. Ráadásul megoszthatjuk a barátainkkal, és az ő gyerekeikkel is! Ha kirakjuk, és használni kezdjük a kis piros vattacukorkészítő kocsit, ne csodálkozzunk, ha az este hátralévő része csak arról fog szólni, hogy mennyi és milyen típusú cukor van otthon, és milyen ételfestékkel készítsünk szivárványos cukorfelhőket…