Bármikor készíthetsz magadnak fagylaltot és ízletes, hideg desszerteket fagylatgéppel és korszerű konyhai eszközökkel. Ráadásul a sütőt sem kell bekapcsolnod.
Ha fagylaltra vágysz, ha gyorsan szeretnél valamilyen finom csemegét készíteni, mert tombol a nyár és nem akarod bekapcsolni a sütőt, vagy ha egyszerűen valami hűsítő nyalánkságra, könnyű desszertre vágysz, csakis a sütés nélküli finomságok jöhetnek szóba.
Elkészítésükhöz minden eszközt megtalálsz nálunk a botmixertől a fagylaltkészítő gépig.
Amiről szó lesz
Saját készítésű fagylalt
A nyár slágere a fagylalt minden mennyiségben, és talán az ízlik a legjobban, amit otthon készíthetsz el a saját ízlésed szerint. Az alapanyagokat te magad választhatod ki, így nem csak az egészséges összetevőkre tudsz figyelni, hanem a megfelelő hozzávalókkal az ételérzékenyek vagy diétázók sem maradnak ki a fagyizásból.
Fagylaltkészítő géppel mesés jeges csodákat alkothatsz. Az egyik örök kedvenc a gyümölcsfagylalt. Ehhez tavasztól őszig felhasználhatod az éppen kapható, szezonális gyümölcsöket, különösen az epret, málnát, ribizlit, sárga-és őszibarackot, áfonyát meggyet, szedret. Télen a kivivel, banánnal, gránátalmával, datolyaszilvával készítheted el a fagyit. A gyümölcsöket botmixerrel pürésítsük, és ha kell, szűrd le vagy passzírozd át, eltávolítva a magját.
Természetesen a tejes fagylaltok sem maradnak ki! Különlegessé teheted őket valódi csokoládé darabokkal, fahéjjal, mascarponéval, mézzel, gesztenyével, vaníliával, túróval, főzött kávéval, mogyorókrémmel.
Hogyan készíthetsz például mennyei kókuszos csokifagyit a fagylaltkészítő géppel? A recept nem túl bonyolult. A tiszta és tökéletesen száraz fagyasztóedényt a használati útmutatónak megfelelő időre, általában 24 órára fagyasztótasakban tedd a mélyhűtőbe.
A csokifagyihoz olvasztott étcsokoládé, csokoládéforgács, kókuszkrém, tejszín, cukor vagy eritritol szükséges. Keverd össze a hozzávalókat kézi mixerrel, de a csokidarabkákat csak a legvégén add hozzá műanyag kanállal.
A fagylaltkészítés előtt 5-6 órával tedd hűtőszekrénybe a fagyikeveréket. Ha olyan fagyit állítasz össze, amelyhez a hozzávalókat előbb meg kell főzni, előbb teljesen hűtsd le.
Állítsd össze a gépet, és indítsd is el, ekkor kell ugyanis a masszát a nyíláson beönteni. Kb. 30 perc múlva készen van a házi fagylalt. Ami nem fogy el azonnal, azt tedd műanyag dobozba, és rakd a mélyhűtőbe, amely így néhány napig még eláll.
A gyümölcsrizs a gyerekek kedvence
Ennek a csemegének az elkészítése egy kis főzéssel jár, de megéri. A rizsfőzést már forradalmasította az elektromos rizsfőző edény. Tökéletesre állagúra készíti el anélkül, hogy a konyha felmelegedne, és tele lenne gőzzel.
Tedd az edénybe az előírásnak megfelelő rizst és tejet, rizsitalt vagy mandulatejet, édesítsd tetszés szerint vaníliás cukorral, édesítőszerrel, főzd készre, majd hűtsd le. A hideg tejberizshez keverj tejszínt vagy növényi krémet, például mandula főzőkrémet.
Amíg a rizs kihűl, a gyümölcsök egy részét pépesítsd botmixer segítségével, majd néhány nagyobb gyümölcsdarabbal együtt főzd fel, ezután pedig hűtsd le. Ha már minden hozzávaló hideg, kezd el rétegezni a hozzávalókat: először a rizst és a gyümölcsöt előre lehűtött kelyhekbe.
Nem minden gyümölcsöt lehet főzni. A málnát, az erdei gyümölcsöket, a sárgabarackot igen, viszont a szőlőt, az őszibarackot nem, utóbbiakat nyersen tedd a desszertbe.
Joghurt házilag
Ha tartósítószerektől, mesterség színezékektől és adalékanyagoktól mentes joghurtot szeretnél a család asztalára tenni, ráadásul sokkal olcsóbban, mint ahogyan azt az üzletben megvásárolhatnád, itt az ideje egy joghurtkészítő gép beszerzésének.
Az alap joghurt előállításához mindössze két összetevő és 6-8 óra idő szükséges. Az előkészítés is egyszerű. Vásárolj 1 liter UHT tejet és egy natúr joghurtot. Erre a benne lévő baktériumtörzsek miatt van szükség, amelyek elindítják az érlelést.
A tejet forrósítsd fel, majd hűtsd le. Turmixgéppel vagy kézi mixerrel keverd össze a joghurttal, adagold a gép poharaiba, majd indítsd el a folyamatot.
A kész joghurtot azonnal fogyaszthatod, de behűtve és ízesítve az igazi. Ez lehet bármilyen mélyhűtött erdei gyümölcs, apróra vágott déligyümölcs, vagy akár házilag eltett lekvár, befőtt, dzsem a polcról.
Félig megolvasztott csokoládé darabkákkal és zabpehellyel is pompás a hideg joghurt. A házi joghurthoz joghurtos kanál is jár, így lesz igazi az élvezet.
A népszerű pohárkrémek
Azért is népszerűek a pohárkrémek, mert egyszerűen elkészíthetők, és a hozzávalóktól és az ötleteidtől függően akár közben is változtathatsz a recepten. Jól behűtve hűsítő, könnyű nyári desszert.
A krém alapja lehet egy vanília puding, amit kihűlve tejszínnel tálas mixerben krémesre kevered.
Vagy készíts alapnak egy egyszerű főzött krémet, majd tetszés szerint ízesítsd. Ehhez tejből (vagy növényi italból) és barna rizslisztből főzz cukorral vagy por alapú édesítőszerrel sűrű krémet, még melegen tegyél bele kevés vajat (vagy margarint vagy kókuszzsírt). Kézi mixerrel pedig habosítsd fel.
Az alapkrémhez nagyszerűen illenek a pirított csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula), a gyümölcsök (eper, málna, banán, barack, mangó), ízesíthetjük egy narancs kifacsart levével, olvasztott csokoládéval, vaníliával vagy kardamommal.
Túró alapú is lehet a krémed: ehhez először is kézi mixerrel krémes állagúra kell keverned a túrót kevés cukorral, majd lazíthatod a keményre habosított tejszínhabbal, ízesítsd egy lime reszelt héjával. Jöhet a rétegezés egy pohárba vagy kehelybe idény jellegű gyümölcsökkel, az utolsó réteget pedig aprítóval összedarabolt pirított mandulával díszítheted.
Frissen préselt gyümölcs-és zöldségitalok
A család egészségét a vitamin-és nyomelemdús gyümölcs- és zöldséglevekkel is védheted.
A gyümölcspréseknek minden évszakban nagy hasznát veszed. Szinte bármelyik lédús gyümölcs és zöldség leve ízletes önmagában is, de keverve és fűszerezve még különlegesebbé teheted. A céklát málnával, gránátalmával, szőlővel keverheted, a mangót naranccsal és banánnal, az almát pedig körtével és fahéjjal.
Ha a zöldségekhez frissen aprított zöldfűszert adsz, nem csak az íze válik izgalmassá, hanem még több hasznos nyomelemhez jut a szervezeted. A paradicsomot például bátran fűszerezheted petrezselyem zöldjével, a narancsot apróra vágott mentával, a gránátalmát pedig citromfűvel.
Édesítésre használj pár kanál mézet, és ha szeretnéd, hogy a gyümölcsleveknek sűrűbb legyen az állaguk, turmixgéppel pépesített banánnal keverd össze, majd habosítsd fel.
Aszalj gyümölcsöt!
Téli-nyári rágcsálnivalónak is kiváló az aszalt gyümölcs, mert zamatosak és nagyszerű vitaminforrásként szolgálnak.
Az aszalógép mindig legyen kéznél, és a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket, gombákat ebben szárítsd meg, hiszen ezek a kis gépek a cirkuláló forró levegővel szárítják ki a nedvességtartalmat.
Így készíts aszalt gyümölcsöt:
Mivel az aszalógépek emeletes felépítésűek, soronként mást és mást helyezhetsz bele. A megmosott és jól leszárított hozzávalókat tisztítsd meg a fölösleges részektől, szeleteld lehetőleg egyforma vastagságú darabokra, majd helyezd el a rácsokon.
Ügyelj az összerakásnál, hogy az utolsó elem a középen jól záródjon. Indítsd el a folyamatot! A legtöbb aszalógépet menet közben le lehet állítani, és módosítani lehet az időt vagy a hőmérsékletet. Közben a minél jobb eredmény érdekében legalább egyszer cseréld meg a tálcák helyét, természetesen figyelve arra, hogy forró eszközzel van dolgod.
Ügyes háztartási kisgépekkel a sütőt sem kell bekapcsolni ahhoz, hogy jobbnál jobb ínyencségeket készíthess.