A két kezünkkel, szívvel készített ajándék lélektől, lélekig ér. Igazi meglepetés, egészséges és még praktikus is, ha a saját magunk alkotta lekvárokkal kedveskedünk. Itt a nyár, a konyha tele friss, és illatos gyümölcsökkel, fűszerekkel. Szabjuk személyre a lekvárjainkat, indulhat a befőzés.
Amiről szó lesz
Alapanyag van bőven
Hétről hétre új gyümölcsökkel lep meg bennünket a természet. Minden az eperrel kezdődik, de nincs megállás, jön a meggy, a cseresznye, aztán a ribizli és a barack is, az ősz pedig még jóval arrébb van. Megannyi finomság, melyet egy kis kreativitással szuper ajándékként adhatunk. Miért is készítenél tucat lekvárt? Hoztunk egy pár tippet, hogyan varázsolj egészségeset és ízleteset a konyhádból. A nagymamák mindig azt mondták, hogy ha jók az eszközeid és a szerszámaid, és tisztán dolgozol, az már fél siker! Itt minden szükséges alapfelszerelést megtalálsz, ami a befőzéshez szükséges.
Egészséges befőzés
A lekvárok befőzésére úgy emlékezünk, hogy nagyanyáink egész nap álltak az üst mellett, folyton folyvást kevergetve. Aztán következett a dunsztolás, amikor is hatalmas dunyhák lepték el a konyhát. Később a szalicil bevezetésével „megoldódott” a lekvárok, és a befőttek tartósítása. Mára már fontos, hogy ne vigyünk be a szervezetünkbe tartósítószereket, szintetikumokat, kemikáliákat. Éppen ezért a befőzőautomaták forradalmasították a befőzést, hiszen tartósítószerek nélkül elvégzik öntevékenyen azt, amit eddig csak a dunyháknak sikerült, vagy éppen nem sikerült. A befőzőautomaták lényege, hogy több órán keresztül tudják tartani az adott hőfokot, mely a lekvárok, befőttek, savanyúságok csírátlanításához szükséges. Ami még mindenképpen mellettük szól, hogy akár cukor nélkül is vagy más édesítőszerrel (méz, eritrit, stevia) elkészíthetők a lekvárok. A befőttek, savanyúságok pedig roppanósak maradnak, nem veszítik el frissességüket, vitamintartalmukat.
Pina colada lekvár
Ez a lekvár maga a parti és a nyár. Zárd te is üvegbe, és add ajándékba télen annak, akit a legjobban szeretsz. Hat kisebb üvegnyi lekvárhoz a hozzávalók:
1 kg megtisztított ananász
1 zöld citrom kifaccsart leve
400 g organikus kókuszkrém
kb. 350 g cukor
Pépesítsük, és főzzük össze a hozzávalókat, majd töltsük tiszta üvegekbe, végül az üvegeket tartósítsuk a befőző automatában. Ha sűrűbb állagot szeretnénk, gyümölcspektinnel sűríthetjük, zselésíthetjük.
Sárgadinnyés sárgabarack dzsem
Ez a lekvár a féktelen jókedv, maga a napfény üvegbe zárva. A dinnye karakteres, édes zamatát jól kiemeli és aláfesti a barack kedvelt íze. Hat kisebb üvegnyi lekvárhoz az alábbiak a hozzávalók:
1kg sárgabarack
400g sárgadinnye
1 citrom leve
kb. 350 g cukor
Mossuk meg, majd hámozzuk meg a gyümölcsöket, végül magozzuk is ki. A legideálisabb, ha van kifejezetten hámozó késünk, hiszen csak az hiszi el, hogy mennyivel egyszerűbb ezzel dolgozni dolgozni, aki kipróbálta.
Kockázzuk fel a gyümölcsök húsát, majd édesítsük ízlés szerint és végül adjunk hozzá a citrom levét, hogy szép maradjon a színe. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk kis lángon, kevergetve, hogy ne égjen oda. Amikor kezd besűrűsödni, merjük bele a tiszta üvegekbe, majd rakjuk befőzőautomatába.