A bográcsozáshoz társaság kell, olyan emberek, akik hozzánk hasonlóan szívesen készítenek pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet. A szabadtűzön főtt ételek ugyanis nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy megvan a maguk hangulata.
Bogrács típusok
A bogrács az egyik legrégibb főzőedényünk, amelyet már évezredekkel korábban a vándorló törzsek is használtak. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyiknek fogantyúja van, amelynek segítségével a tűz fölé vagy akár állványra akaszthatók, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is ráhelyezhetők.
Alapvetően két féle bogrács létezik. Az úgynevezett gulyásfőző fent szélesedik, a halfőző pedig lent terebélyesebb és a szája szűkül. Utóbbiban a halszeletek lesüllyednek az áramlástól, így nem főnek szét.
Ha csak szűkebb családi körben szeretnénk főzni, célszerű kisebbet (3-15 literest), ha nagyobb baráti összejövetelekre vágyunk, érdemes nagyobbat venni, a kínálatunkban 15- 50 literesig is szerepel.
Tradicionális bográcsok
Megállapodást kötöttünk egy magyar gyártóval, így mostantól nálunk is beszerezhetők a hagyományos bográcsok:
Manufaktúránkban, emberi erővel készítjük a bográcsokat, 1 mm-es falvastagsággal. Jellemző, hogy 22 liter űrtartalom alatt mások általában 0,8-as lemezt használnak. A miénk nagy előnye a jó hőelosztás, nem ég oda olyan könnyen az étel. A bogrács alkalmas bármilyen pörkölt elkészítésére, hozzáadott víz nélkül is megfő benne az étel, a saját levében – mondja Katona László, a Kft. vezetője.
A vállalkozás 28 éve működik, az utóbbi években leginkább exportra gyártanak. A legnagyobb felvevőpiac Németország, Hollandiából és Dániából is rendszeres megrendelők érkeznek, de Angliából is rendeltek már vastagfalú bográcsot. A legtávolabbi megrendelés Kanadából érkezett.
Paprikás krumpli bográcsban
A paprikás krumpli klasszikus bográcsétel, akik szeretik a szabadtéri főzést, azok biztosan kóstolták már. Akinek még nincs receptje, az alábbival nem fog mellényúlni:
Paprikás krumpli bográcsban
Hozzávalók:
• 20 dkg füstölt szalonna
• 2 kg krumpli
• 2 fej hagyma
• 1-2 szál szárazkolbász
• 2 paradicsom
• 3 paprika
• pirospaprika
• só
• bors
Elkészítés: A szalonnát felkockázzuk, lepirítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Hozzátesszük a felkarikázott szárazkolbászt, pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a pirospaprikát, beleforgatjuk a karikákra szelt krumplit, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, visszatesszük a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, és kevergetés nélkül sűrűre főzzük.
Ahhoz, hogy a tálalás is a leghangulatosabb legyen, tálalóbográcsot ajánlunk.