Éppen ezért rendkívül fontos étkezése a napnak, de ne ragadj le a müzlinél, a változatosság nem kerül sokba! Reggeli tippek, kreatív ötletek, hogyan dobd fel a reggelit és mivel érdemes kezdeni a napot!
Számos egészségügyi probléma származhat abból, ha reggel éhes gyomorral vágunk neki a kihívásokkal teli napnak, ugyanis a szervezetünknek szüksége van energiára ahhoz, hogy megkezdjük a napot és elvégezzük teendőinket. Érdemes a napi energiaszükséglet harmadát már a reggeliből fedezni. Ez nem csak testileg, de szellemileg is fittebbé tesz. A reggel elfogyasztott étel beindítja az anyagcserédet, stabilizálja a vércukorszinted, így segít a fogyásban, és véd a stressz káros hatásaival szemben is.
Fontos, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami származhat tejtermékből, tojásból is, nem csak húsból. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket és szendvicseket fogyasztani, sok zöldséggel és gyümölccsel.
Édesszájúaknak kiváló lehet a gofri. Evvel a recepttel a tészta akár 3 napig is eláll a hűtőben, így bármelyik reggel meglephetjük magunkat vagy szeretteinket a finom reggelivel! Vegyünk 3 tojást, 150 gramm cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és keverjük habosra. Adjunk hozzá apránként 125 gramm vajat, valamint 1 csomag sütőporral elkevert 250 gramm lisztet, 250 ml tejet, 1 csipet sót és 1/2 citrom reszelt héját. A gofrisütőt kapcsoljuk be, kenjük ki vajjal, és süssük aranybarnára a gofritésztát. Tehetünk rá pudingot, friss gyümölcsöt, díszíthetjük frissen felvert tejszínhabbal is, amit egy ilyen high-tech habkinyomóval gusztusosan lehet tálalni.
Vitaminbombákkal is kiegészíthetjük a kiadós reggelit, a tápanyagokban, nyomelemekben és rostban gazdag megpucolt zöldségeket és gyümölcsöket egyszerűen csak turmixoljuk össze. De a növényi tejek banánnal vegyítve is igazán kiadósak. Ízesíthetjük mézzel, nyírfacukorral, vagy éppen mentával.
Szintén tökéletes reggeli fogás a magas rost- és B-vitamin tartalmú zabpehely. Eheted vízben/zsírszegény tejben főzve, vagy akár saját joghurttal is, amit nagyon könnyen el tudsz készíteni ezzel a praktikus joghurtkészítővel. Turbózd fel egy kisebb maréknyi mandulával és némi bogyós gyümölccsel!
A már megunt pirítóst is igazi csemegévé turbózhatod, csak vágj paradicsomból és avokádóból vékony szeleteket, helyezd a megpirított kenyérre, majd szórd meg egy kis reszelt sajttal. Sütőben pillanatok alatt elkészül – nemcsak gyors reggeli, de nagyon egészséges is!
Ha igazán kiadós ételt szeretnél készíteni, akkor fogj egy baguette-et, vágd le a tetejét, belezd ki, és töltsd meg mindenféle finomsággal: főtt tojással, kolbásszal, zöldségekkel. A tetejét szórd meg egy kis sajttal és máris mehet a kenyérpirító tetejére.
A tükörtojást is elkészítheted másként, a toast kenyér belsejét nyomkodd le egy kicsit, majd a mélyedésbe üsd a tojást. A szélét szórd meg reszelt sajttal és már mehet is az asztali grillsütőbe.
Ha rád száradt pár kifli, darabold fel, helyezd egy üvegtálba vagy pitekészítőbe, szórd meg egy kis áfonyával, keverj össze natúr krémsajtot, cukrot, tojást és vaníliás cukrot, hígítsd fel egy kis tejjel. Öntsd nyakon a kifliket és tedd a sütőbe 20 percre.
Szerezz be egy muffinsütőt is, konzervdobozzal vágd ki a toast kenyerek közepét, tedd a muffinformákba. Töltsd meg sajttal, baconnel, zöldséggel vagy sonkával és tedd a sütőbe pár percre!
Jól esik mindehhez télen egy jó forró tea vagy kávé, nyáron pedig ezek jeges változata is, csak forralj vizet és ízesíts!
Hétvégén pedig mindenképpen érdemes a családot meglepni a sokféle finomsággal!