A disznóvágás két alapvető kelléke a disznó és a kés. Ezek nélkül biztosan nem megy, de sokan nem is gondolnák, mennyire eszközigényes tevékenység ez.
Kellemetlen, ha a helyszínen derül ki, hogy kevés a lábas, vagy nem vitt senki fakanalat, ezért most összegezzük, mi minden kell egy sikeres és káromkodásmentes torhoz.
A disznóvágás romantikájához tartozik, hogy olykor a népnyelvben gyakran előforduló, ám az irodalmi szintet el nem érő kifejezések hagyják el a szorgos résztvevők ajkát. Ilyenek például: hol a ….–ban van az üst? Ki a ….. tette el a fakanalat? Miért nem hoztad azt a …… vájlingot? Honnan a …..-ból szerzünk most zsírosbödönt? Hogy ezeket a problémákat kiküszöböljük, érdemes előre gondolkodni. Jellemző, hogy ami nagy, nehéz és szem előtt van – perzselő, PB-gázpalack,főzőzsámoly, kézi láncos emelő – arról ritkán feledkeznek meg, ám a kisebb kellékek időnként hiányoznak.
Mi is kell a disznóvágáshoz?
Kellemetlen, ha a feldolgozás közben derül ki, hogy a kész húst, zsírt nem tudjuk hová tenni. Edényre már a művelet kezdetén szükség van, ebbe folyatják az állat vérét, amelyet később sütve elfogyasztanak. Külön edényekben kell tárolni a húsféléket, az sem szerencsés, ha mondjuk a májat beletesszük az egyikbe, majd kimosás után darált hússal töltjük meg ugyanazt. Célszerű, ha nem keverjük a kifejtett húst és a belsőségeket, ezért egyszerre több edényre, vájlingra van szükség. A főzéshez, tároláshoz sokféle lábast, fazekat találunk a PrimaNeten. A vájlingok királya a zománcozott medence, amely 56 centiméteres átmérőjű, disznó legyen a talpán, amelyiknek a húsa megtölti.
Ha már szóba került a darált hús, ennek előállításához értelemszerűen szükség van húsdarálóra. Ha valaki nem ragaszkodik a falusi romantikához, a kézzel tekerős változat helyett elektromos darálót is beszerezhet, amellyel sokkal gyorsabb és hatékonyabb a munka. Ha a társaságnak kedve támad egy jó bográcsos ételt készíteni a friss hozzávalókból, akkor zománcozott bográcsot is feltétlenül rendeljenek. Vannak speciális kialakítású termékek, ilyen például a zsírosbödön, vagy a hurkaabáló-kosár.
A konyhai eszközöket se feledjük…
A feldolgozás során biztosan szükségünk lesz fából készült konyhai eszközökre, mint például deszkára, fakanálra, húsklopfolóra, spatulára, törőrúdra. Ezeket most készletben is beszerezhetjük. A sütés-főzés végeztével a merőkanál, valamint kiszedőkanál fontos, hogy az étel a tányérra kerüljön. Miután a disznóvágás során a termékek többsége nem egy nap alatt fogy el, előre gondoskodjunk háztartási fóliákról, hűtőtasakokról, amelyekben kényelmesen és higiénikusan tárolhatjuk a húst, hurkát, kolbászt!
Ha kellékre van szükséged: a PrimaNet.hu-n kezdő disznótorozók is megtalálnak egy kategóriában mindent, ami szükséges a feldolgozáshoz.