Nem kell lemondanunk az illatos, finom fűszernövényekről, ha nincs kertünk. A balkonon, erkélyen, vagy akár az ablakpárkányon nevelt aromás növények nem csak hasznosak, jobban kezelhetők, de dekorációként is szolgálhatnak. Hogyan kezdjünk, hozzá az ültetéshez? Mire figyeljünk? Tippek, trükkök egy helyen.
Amiről szó lesz
Frissek, szépek, illatosak
A friss fűszernövényeknek nincs párjuk. A cserépben nevelt bazsalikom leveleiből elég csak lecsippenteni párat, és lehet is a paradicsomlevesbe, salátára, olasz tésztára szórni, de a friss menta, citromverbéna is ellenállhatatlan a limonádéban. Az aromás fűszernövények illatukkal csábítanak, harsány zöldjükkel pedig gyönyörködtetnek. Dekorációkánt sem unalmasak, akár az ablakban, akár a balkonon helyezzük el őket. Előnyös, hogy a cserepekben nevelt évelő fűszernövényeket könnyebb télen átteleltetni. Egyszóval kert nélkül se mondjunk le ezekről a csodás növényekről.
Mibe ültessünk?
A legtöbb fűszernövényt jól érzi magát, és szépen fejlődik tőzegmentes virágföldben. Érdemes lehet a cserepek aljára pár kisebb kavicsot keverni a földhöz, a még jobb vízelvezetés érdekében. Döntsük el, mely fűszer-és gyógynövényeket szeretnénk a balkonra kitenni, majd nagyság szerint tervezzük meg, melyeket ültetjük külön cserépbe, és melyeket egy közös konténerbe. A nagyobb, évelő növények esetében válasszunk környezetbarát anyagból készült, öblös vázát, mely akár szintben is magasabban lehet, mint a többi cserép.
Ha pedig magról ültetjük a növényeink, vagy fűszernövény palántákat vásároltunk, akkor kisebb, különálló cserepekben neveljük őket. Válasszunk színes kaspókat, melyek még vidámabb hangulatot kölcsönöznek majd.
Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy a növény szárának és gyökerének találkozása legyen a cserép szintje alatt egy pár centivel. A földet jól tömörítsük el a növény körül, majd locsoljuk meg. Ha még nincsenek szerszámaink, mindenképpen szerezzünk be egy kesztyűt, mely védi a kezeinket, metszőollót, egy kis lapátot az ültetéshez, és egy kis locsolókannát. Ezeket akár szettben is megvehetjük együtt.
A legtöbb fűszernövény fél év alatt feléli a cserepében lévő földjének a tápanyagait. Éppen ezért a megfelelő növekedésért, és fejlődésért érdemes azokat pótolnunk. Használhatunk folyékony tápoldatot is, ezt elég hetente egyszer alkalmazni, vagy még egyszerűbb a táprudacskák használata, melyeket elegendő csak a növény cserepének földjébe dugni. Ezek a kis rudak kb. két hónapra fedezik a növény mikro tápanyagokkal, ásványi anyagokkal való ellátását.
Ezekkel a fűszernövényekkel biztos a siker
A balkonon jól termeszthető fűszernövények közé tartozik:
- a rozmaring (évelő – száraival együtt nyársként is használhatjuk húsokhoz),
- a koriander (egynyári – friss levelei jó hatással vannak az emésztésre),
- az oregánó (évelő – salátára, pizzára, olajba, ecetbe keverve is finom),
- a petrezselyem (egy vagy kétnyári – frissen a legizgalmasabb az íze salátákra, főzelékekbe, köretekhez),
- a kakukkfű (évelő – jól társítható húsokhoz),
- és a bazsalikom (egynyári – leveleiből mennyei pesztót készíthetünk).
A konyhaablakban, benti nevelésre pedig kitűnő választás:
- a chili (egynyári vagy évelő – paprikája nyersen, vagy főzve is csípőst ízt kölcsönöz az ételnek, italnak),
- a kurkuma (évelő – levelébe ételt csomagolnak, hogy illatos maradjon, porrá őrölt gyökerét rizshez, levesekhez adják aranysárga színezőként),
- a gyömbér (évelő – porított gyökere elűzi a hányingert, teába, szirupba, húsok mellé is kellemes ízt ad),
- vagy a citromverbéna (cserje – az egyik legcitromosabb illatú gyógynövény, süteményekbe, limonádéba, teának megfőzve is pompás).
Végül pedig a fűszernövények termesztését nem csak praktikus okokból javasoljuk, hanem azért is, mert aki már próbálta, az tudja: kertészkedni jó!