Nem kell lemondanunk az illatos, finom fűszernövényekről, ha nincs kertünk. A balkonon, erkélyen, vagy akár az ablakpárkányon nevelt aromás növények nem csak hasznosak, jobban kezelhetők, de dekorációként is szolgálhatnak. Hogyan kezdjünk, hozzá az ültetéshez? Mire figyeljünk? Tippek, trükkök egy helyen.
Amiről szó lesz [hide]
Frissek, szépek, illatosak
A friss fűszernövényeknek nincs párjuk. A cserépben nevelt bazsalikom leveleiből elég csak lecsippenteni párat, és lehet is a paradicsomlevesbe, salátára, olasz tésztára szórni, de a friss menta, citromverbéna is ellenállhatatlan a limonádéban. Az aromás fűszernövények illatukkal csábítanak, harsány zöldjükkel pedig gyönyörködtetnek. Dekorációkánt sem unalmasak, akár az ablakban, akár a balkonon helyezzük el őket. Előnyös, hogy a cserepekben nevelt évelő fűszernövényeket könnyebb télen átteleltetni. Egyszóval kert nélkül se mondjunk le ezekről a csodás növényekről.
Mibe ültessünk?
A legtöbb fűszernövényt jól érzi magát, és szépen fejlődik tőzegmentes virágföldben. Érdemes lehet a cserepek aljára pár kisebb kavicsot keverni a földhöz, a még jobb vízelvezetés érdekében. Döntsük el, mely fűszer-és gyógynövényeket szeretnénk a balkonra kitenni, majd nagyság szerint tervezzük meg, melyeket ültetjük külön cserépbe, és melyeket egy közös konténerbe. A nagyobb, évelő növények esetében válasszunk környezetbarát anyagból készült, öblös vázát, mely akár szintben is magasabban lehet, mint a többi cserép.
Ha pedig magról ültetjük a növényeink, vagy fűszernövény palántákat vásároltunk, akkor kisebb, különálló cserepekben neveljük őket. Válasszunk színes kaspókat, melyek még vidámabb hangulatot kölcsönöznek majd.
Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy a növény szárának és gyökerének találkozása legyen a cserép szintje alatt egy pár centivel. A földet jól tömörítsük el a növény körül, majd locsoljuk meg. Ha még nincsenek szerszámaink, mindenképpen szerezzünk be egy kesztyűt, mely védi a kezeinket, metszőollót, egy kis lapátot az ültetéshez, és egy kis locsolókannát. Ezeket akár szettben is megvehetjük együtt.
A legtöbb fűszernövény fél év alatt feléli a cserepében lévő földjének a tápanyagait. Éppen ezért a megfelelő növekedésért, és fejlődésért érdemes azokat pótolnunk. Használhatunk folyékony tápoldatot is, ezt elég hetente egyszer alkalmazni, vagy még egyszerűbb a táprudacskák használata, melyeket elegendő csak a növény cserepének földjébe dugni. Ezek a kis rudak kb. két hónapra fedezik a növény mikro tápanyagokkal, ásványi anyagokkal való ellátását.
Ezekkel a fűszernövényekkel biztos a siker
A balkonon jól termeszthető fűszernövények közé tartozik:
- a rozmaring (évelő – száraival együtt nyársként is használhatjuk húsokhoz),
- a koriander (egynyári – friss levelei jó hatással vannak az emésztésre),
- az oregánó (évelő – salátára, pizzára, olajba, ecetbe keverve is finom),
- a petrezselyem (egy vagy kétnyári – frissen a legizgalmasabb az íze salátákra, főzelékekbe, köretekhez),
- a kakukkfű (évelő – jól társítható húsokhoz),
- és a bazsalikom (egynyári – leveleiből mennyei pesztót készíthetünk).
A konyhaablakban, benti nevelésre pedig kitűnő választás:
- a chili (egynyári vagy évelő – paprikája nyersen, vagy főzve is csípőst ízt kölcsönöz az ételnek, italnak),
- a kurkuma (évelő – levelébe ételt csomagolnak, hogy illatos maradjon, porrá őrölt gyökerét rizshez, levesekhez adják aranysárga színezőként),
- a gyömbér (évelő – porított gyökere elűzi a hányingert, teába, szirupba, húsok mellé is kellemes ízt ad),
- vagy a citromverbéna (cserje – az egyik legcitromosabb illatú gyógynövény, süteményekbe, limonádéba, teának megfőzve is pompás).
Végül pedig a fűszernövények termesztését nem csak praktikus okokból javasoljuk, hanem azért is, mert aki már próbálta, az tudja: kertészkedni jó!