A grillparti sikere három dolgon múlik: a jó társaságon, a megfelelő grilleszközökön és a finom alapanyagokon. Olvasd el tippjeinket, hogy a grillezés sikeres és jó hangulatú legyen!
A grillezés legnagyobb titka, hogy engedd el magad, élvezd a pillanat örömeit! Így még akkor sem ér kudarc, ha enyhén odakozmál a grillkolbász vagy túlsütöd a grillzöldségeket. Tippjeinkkel azonban mindezt nagy eséllyel elkerülheted, hiszen a megfelelő grilleszközök jelentős mértékben csökkentik ezeket a hibákat. Tarts velünk és készülj fel a szezon legjobb grillpartijaira és legvidámabb pillanataira a kertben!
Szerezd be a megfelelő grilleszközöket!
Az első lépés a grillpartihoz, hogy rendelkezz a megfelelő grilleszközökkel. Korábbi cikkünkben adtunk néhány tippet, milyen grillsütőt válassz: faszenes, elektromos vagy gázgrill? Bármelyikre is essen a választásod, mindegyik mellett számos érv felsorakoztatható. Találd meg az igényeidnek leginkább megfelelő darabot és a hozzájuk illő grill tartozékokat!
A grillsütő mellett más grill kiegészítőkre is szükséged lehet, legyen szó nyársakról, késekről, grillcsipeszről, grilltálcáról és tárcsákról. Ha ezeket beszerezted és szeretnél egészen különleges ízélmény nyújtani a vendégeidnek, akkor szerezz be melléjük egy praktikus füstölő hordót és persze a lazulós napok egyik legnagyobb sztárját, egy praktikus bográcsot. Te is érzed már a bográcsgulyás illatát?
Jó tanácsok a grillezéshez
A grill eszközökön túl fontos, hogy miként kezeled az alapanyagokat. Adunk néhány ötletet és olyan praktikát, amellyel könnyedén főzhetsz és süthetsz finomat, megspórolva számos vesződséget és időrabló folyamatot. Felkészültél?
- Akkor kezdj grillezni, ha már parázslik a faszén!
- Félsz, hogy letapadnak az ételek? Kend le a grillrácsot olajjal sütés előtt!
- A zsírosabb húsokhoz használj grillező tálcát, hogy a lecsöpögő zsír ne lobbantsa nagyobb lángra a tüzet!
- A soványabb húsokat és zöldségeket csomagold alufóliába. Akkor van kész, ha a batyuk felfúvódtak a gőztől. Vigyázz, amikor kibontod őket!
- A pácolás külön művészet! Fordíts rá időt, megéri!
- A csontos húsokat tovább tartsd a grillen, akár 20 percig is, többször átforgatva! Ne szúrkáld a húst, mert elveszítheti értékes nedveit. Akkor sült át teljesen, ha könnyen leválik a csontról.
- Ha steaket sütsz, a grillrácsról lekapva pihentesd legalább 5 percig!
- Bosszant, amikor összeugranak a hússzeletek? Vagdosd be a széleit, hogy ezt megakadályozd!
- Válaszd meg jól az italokat is! Maradj a könnyebb, gyümölcsösebb boroknál, amelyek kiválók fröccsnek is. A sörökből is inkább a világos, alacsonyabb alkoholfokú típusokat kínáld vendégeidnek az ételek mellé.
Ha már te is érzed a sültek isteni illatát és a vidáman gyöngyöző fröccs látványa is felvillanyoz, vágj bele a grillparti megszervezésébe, mert a gasztro élmények mellett biztosan jó beszélgetések is várnak rád. 🙂