Íme egy rövid bogrács kisokos, kezdőknek és haladóknak, ugyanis még a leggyakorlottabbak is elleshetnek olykor néhány praktikát! Tarts velünk, ha te is beruháznál egy új bográcsba, de nem szeretnél mellélőni. Vagy főzni.
A bogrács az egyik legősibb, fémből készült szabadtűzi főzőedényünk. Jellegzetes formája és átlós fogantyúja különbözteti meg más, ám hasonló edényektől, például ősétől, a cserép üsttől. Elterjedése a nomád lovas kultúrákhoz vezethető vissza, így még a honfoglaló magyaroknak is gyakran akadt a keze ügyébe, akik magukkal hozták a Kárpát-medencébe. Tudtad, hogy az elnevezése az oszmán-török eredetű “bakraç”-ból, azaz “rézüst” szóból ered?
Egy biztos: az olyan eszközök, amelyek mögött évszázadok távlatai állnak, tudnak valamit, amit érdemes megőrizni napjainkban is. És ez nem csak a bogrács körül kialakuló, vidám közösségi hangulatra, hanem az ételek minőségére is igaz. Lássuk hát, melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket érdemes megjegyezned a bográcsokról, mielőtt beszerzed a kerti parti szenzációját!
Amiről szó lesz
Miből készüljön a bogrács?
Őseink kezdetben cserépből készült bográcsokat használtak, de ezeket idővel háttérbe szorították a különböző fém alapanyagok mint a vas, a réz és a bronz. Napjainkban leginkább a vasbográcsok hódítanak, amelyek gyakran zománcozott verzióban elérhetők. Bronzból készült bográcsokkal már nem igazán találkozni, ám a rézbográcsok jelen vannak a piacon. Mi alapján válassz tehát?
Vasbogrács
-
- Átlagos árkategória, jó ár-érték arány
-
- Strapabíró kialakítás
-
- Rozsdásodhat, ha használat után nem mosod el azonnal, majd kened ki olajjal/zsírral!
-
- Emiatt kissé körülményes, mert minden használat előtt (lemosni a védőréteg zsiradékot) és után is tisztítani (súrolni) kell.
- Mielőtt először használnád, ki kell égetned, mert gyakran rozsdásodásgátlóval vonják be. Ehhez kend ki olajjal/zsírral, majd égesd ki tűzőn és mosd is el!
Zománcozott bogrács
-
- Átlagos árkategória, jó ár-érték arány
-
- Kevésbé körülményes
-
- Könnyű
-
- Tisztítása könnyű és gyors a zománc miatt
-
- Ha megreped a zománc, nem használható tovább
-
- Ha nem megfelelő az anyaga, “összeesik” mert nem bírja a terhelést
- Ritkán bográcsozóknak ideális
Rozsdamentes bogrács
-
- Drágább kategória
-
- Strapabíró
-
- Mutatós
-
- Könnyen tisztítható
-
- Nem rozsdásodik
- Hosszú távú befektetés
Rézbogrács
-
- Drágább kategória (kb. mint a rozsdamentes bogrács)
-
- Remek hővezető képességű
- Ne készíts benne savas ételeket, mert a kioldott réz nagyobb mennyiségben nem tesz jót az egészségnek (éppen ezért az ételt ne is hagyd sokáig állni egy ilyen bográcsban)!
Milyen formájú bográcsot válassz?
Forma esetén talán könnyebb a választás, hiszen két elterjedt típusról beszélhetünk. Ez a bajai és az alföldi bogrács.
A bajai bogrács jellegzetessége, hogy kifejezetten a híres bajai halászlé főzésére lett kialakítva. Formájára jellemző, hogy alul szélesebb, felül szűkebb. Ez azt a célt szolgálja, hogy az étel hosszabb ideig tudjon magasabb hőfokon főni úgy, hogy eközben nem veszít túl sok levet. Gyakran halfőző bográcsként is emlegetik.
Az alföldi bogrács pont a bajai ellentéte, azaz alul keskenyebb, felül szélesebb. Kiváló a halászlénél kevésbé leveses ételekhez mint amilyen a gulyás, pörkölt, slambuc, paprikás krumpli vagy lecsó. Elterjedtebb nevén ez maga a gulyásbogrács, amely istenien intenzív ízt kölcsönöz a benne készült ételeknek.
Milyen bográcsméretet válassz?
Ha gyakran főzöl bográcsban, érdemes legalább 2 méretet tartanod otthon, hiszen ha kb. 4 emberre főzöl, akkor nem érdemes a nagyméretűt elővenned. Egyrészt annak nehézkes a tisztítása, másrészt mert egy ilyenben könnyen leég a kevés hozzávaló. Tartsd szem előtt, hogy a bográcsodat csak a háromnegyedéig töltsd, mert így készíthető el benne jól az étel.
Milyen kellékeket szerezz még be hozzá?
Ha igazán jó bográcsozásra vágysz, ne felejtkezz meg a bográcson túli kellékekről! Gondoskodj bográcsállványról és bográcsfedőről is szükség esetén, illetve a megfelelő szabadtéri sütés-főzés kellékeket se hagyd ki a sorból!
Sok sikert a főzőcskéhez! A legfinomabb gulyást és lecsót kívánjuk neked a nyárra!