Egyre népszerűbbek karácsonyra a gasztroajándékok, például a saját készítésű karácsonyi sütemények és kekszek. Szeretettel készülnek, személyre szólnak, és illenek az ünnep hangulatához.
Igazi öröm illatos karácsonyi süteményekkel teli dobozt kibontani, kellemes meglepetés a megajándékozottnak; az édességek készítőit pedig elégedettség töltheti el. A gasztroajándékok idén sem mennek ki a divatból. Nézzük hát, mi mindent készíthetünk barátainknak, szeretteinknek, munkatársainknak.
Amiről szó lesz
- 1 Milyen karácsonyi sütemény kerüljön dobozba?
- 2 Az imádott karácsonyi bejgli
- 3 Mindegyik bejgli tésztája hasonlóan készül
- 4 Karácsonyi linzer a süteményes dobozba
- 5 Gluténmentes mézeskalács: tökéletes karácsonyi gasztroajándék!
- 6 Macaron és pöfeteg keksz ajándékba
- 7 Ne hagyd ki az ízletes csokoládétortát se!
- 8 A karácsonyi sütés-főzés egyik titka a jó tűzhely
Milyen karácsonyi sütemény kerüljön dobozba?
Az ajándékcsomagba tehetünk bejglit, sokáig elálló keksz féléket, pöfeteg kekszet, karácsonyi linzert, macaront, mézeskalácsot, mézes puszedlit, házi készítésű szaloncukrot stb.
De nem csak személyre szóló ajándékokat készíthetünk, hanem az egész családot meglephetjük valamilyen ünnepi desszerttel, például csokoládétortával.
Az imádott karácsonyi bejgli
A bejgli szinte elmaradhatatlan karácsonyi édesség, szorosan összeforrt az ünneppel. Sokan csak ilyenkor, egyszer egy évben készítik el, de akkor igyekeznek a család minden tagjának a kedvébe járni. Legtöbbször mákos, diós vagy gesztenyés változat kerül az asztalra, ám érdemes kísérletezni is: ínyenc kategóriában idén az Év Bejglije versenyt egy pekándiós-almás-fűszeres töltelékkel készült sütemény nyerte.
Különlegessé tehetjük a bejglinket, ha alapjaiban nem térünk el a tradícióktól, de a tölteléket speciális alapanyaggal vagy fűszerezéssel gazdagítjuk. Még ízletesebbé tehetjük, ha mondjuk a mákos bejglibe áfonya, kandírozott narancshéj, a gesztenyésbe apróra vágott dió vagy csokoládé kerül.
Az imádott bejglik receptjét érdemes először kipróbálni, hogy biztosan működik-e. A bejgli sütéshez idő és türelem kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Az előkészítésen is sok múlik.
Idejében szerezzük be a hozzávalókat, valamint a szükséges konyhai eszközöket: egy nem túl mély tepsit (a mennyiségtől függően kisebbet vagy nagyobbat), amiben elférnek a sütemények, a töltelékek elkészítéséhez a megfelelő lábasokat és a keveréshez a műanyag- vagy fakanalakat. Utóbbiakat érdemes készletben vásárolni, hogy minden kellék a rendelkezésünkre álljon.
A bejglit nem csak a főzött töltelékek elkészítési módja, hanem élesztővel készült omlós tésztája is megkülönbözteti a dióval, mákkal, gesztenyével töltött kalácstól.
Mindegyik bejgli tésztája hasonlóan készül
Ha alaptésztát készítünk, akár minden tekercset mással tölthetünk meg. Két tekercs elkészítéséhez keverjünk egy nagyobb tálban össze szárazon 50 dkg finomlisztet, 8 dkg házilag darált porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot. Morzsoljunk el benne gyors mozdulatokkal és alaposan 25 dkg vajat vagy sütőmargarint úgy, hogy ne maradjanak benne vajdarabok. (Sokan a vaj vagy margarin felét libazsírra vagy sertészsírra cserélik.)
Adjunk hozzá három tojássárgáját, fél dl tejben megfuttatott 2 dkg elmorzsolt élesztőt, kevés reszelt biocitromhéjat, kanalanként 2-3 evőkanál tejfölt. Konyhai robotgéppel vagy kézzel állítsuk össze a tésztát. A tészta legyen laza, és ha szükséges, egy kis tejföllel vagy tejjel tovább lazíthatjuk. A tésztát fél órára tegyük hűtőszekrénybe, vegyük figyelembe, hogy a hidegen keményedik valamennyit.
Amíg a tésztánk pihen, elkészíthetjük a tölteléket.
Mákos töltelék
Két tekercshez 40 dkg házilag frissen megdarált mákot keverjünk össze 15 dkg kristálycukorral, egy fél kezeletlen citrom lereszelt héjával, majd 2 dl tejjel pár percig főzzük kis ideig. Még finomabb lesz, ha kandírozott narancshéjat vagy aszalt gyümölcsöt teszünk bele.
Gesztenyés-diós töltelék
Egy csomag (250 gramm) készen vásárolt cukrozott gesztenyemasszát összekeverünk 4-4 evőkanál darált dióval és cukorral vagy por alapú édesítőszerrel, fél csomag vaníliás cukorral, és annyi tejszínnel, hogy jól kenhető legyen. A töltelék ízesíthető mazsolával, aszalt meggyel, marcipánnal vagy rummal is.
Karácsonyi linzer a süteményes dobozba
Ezt a linzert mindenki imádni fogja! Gyorsan elkészíthető karácsonyi sütemény, sokáig eláll, és napról napra egyre puhább lesz. Változatosan díszíthetjük mandulaforgáccsal, aprított dió vagy mandula darabokkal, cukorgyöngyökkel, apróra vágott zselés cukorral. Erre kiváló az aprítógép, de akár bambusz vágódeszkán is felapríthatjuk. A megadott mennyiségből egy közepes doboznyi sütemény lesz.
30 dkg réteslisztet, 3 evőkanál házilag darált cukrot, fél csomag sütőport szárazon összekeverünk. Elmorzsolunk benne 15 dkg margarint vagy vajat, azután egy egész tojással és egy tojásnak a sárgájával laza tésztát állítunk össze. (Ha úgy látjuk, hogy túl száraz lenne a tészta, egy teáskanál tejfölt is belegyúrhatunk.) Gyorsan kell dolgozni, hogy kezünk melegétől ne olvadjon meg a margarin, és ne váljon gyurmaszerűvé a tészta.
2-3 mm vastagra nyújtjuk, különböző formákat szúrunk ki belőle, például csillagot, smiley-t, azután ecset segítségével a kiszúrt alakzatok felét megkenjük tojásfehérjével és díszítjük (dióval, mandulával, mogyoróval, cukorgyönggyel), majd tapadásmenetes tepsin világosra sütjük. Még melegen összeragasztjuk a linzerfigurákat (egy-egy díszített és díszítés nélküli darabot) baracklekvárral, hagyjuk kihűlni, és készen is van a gasztroajándék!
Gluténmentes mézeskalács: tökéletes karácsonyi gasztroajándék!
Gluténérzékeny (cöliákiás) szeretteinknek garantáltan gluténmentes alapanyagokból és gluténtartalmú élelmiszerek készítésére nem használt konyhai eszközök (például külön gyúródeszka, sodrófa) segítségével készíthetünk mézeskalácsot.
10 dkg jó minőségű, gluténmentes lisztkeveréket, 5 dkg garantáltan gluténmentes rizslisztet, 3 evőkanál akácmézet, 1 kiskanál házilag darált porcukrot, 1 kiskanál garantáltan gluténmentes burgonya- vagy kukoricakeményítőt, 3 dkg gluténtól és tejtől mentes margarint, fél kiskanál gluténmentes sütőport, egy késhegynyi házilag őrölt fahéjat, késhegynyi házilag őrölt szegfűszeget összegyúrunk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákat szúrunk ki belőle, majd előmelegített sütőben sütőtálcán 7-8 perc világosra sütjük.
Macaron és pöfeteg keksz ajándékba
Mindkét sütemény mutatós és gusztusos, kiválóan alkalmas arra, hogy szép formájú üvegedénybe zárva nyújtsuk át ajándékként. Ám a macaron elkészítése több lépésből álló, hosszadalmasabb folyamat, amely során sok apró részletre kell ügyelnünk, míg a pöfeteg kekszé egyszerűbb, ezért előbbit inkább azoknak javasoljuk, akik elegendő időt és figyelmet tudnak szánni a feladatra.
A macaronokhoz szükségünk lesz először is 150 gramm egészen finomra darált mandulára (mi is ledarálhatjuk, de többen is a készen kapható, őrölt, blansírozott változatra esküsznek), 10 dkg porcukorra, 10 dkg mandulalisztre, 10 dkg tojásfehérjére, 10 dkg kristálycukorra, 2 gramm gél ételfestékre. A krémsajtos, málnás töltelékhez 8 dkg mascarponéra, 1 teáskanál vaníliakivonatra, 2 dkg teavajra, 4 dkg porcukorra és 2 evőkanál málnalekvárra.
Elkészítésekor a legfontosabb, hogy legyen páramentes a konyhánk (semmit ne főzzünk, amíg a macaronokat összeállítjuk), pontosan mérjük ki a hozzávalókat, és dolgozzunk jó minőségű alapanyagokkal. A pontos leírást Annuskám blogjában olvashatjátok, az elkészítés menetét a videón láthatjátok.
A pöfeteg kekszhez 15 dkg lisztre, 6 dkg kakaóporra, 2 tojásra, 12 dkg nádcukorra, 8 dkg vajra vagy margarinra, 6 gramm sütőporra, és egy csipetnyi sóra lesz szükséged, a márványos külső elnyeréséhez pedig pár kanál porcukorra. Íme, elkészítésének lépései videón:
Ne hagyd ki az ízletes csokoládétortát se!
Sok családban karácsonykor csokoládétorta kerül az asztalra. Ám a legjobb receptet is el lehet rontani, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközök, vagy nem mérjük ki pontosan konyhai mérlegen a hozzávalókat.
Nélkülözhetetlen lesz a kapcsos tortaforma a sütéshez, ha pedig ajándékba, vendégségbe visszük a süteményt, a tortatartó.
A csokoládétorta tésztája lehet bármilyen kakaós ízesítésű piskóta alap, vagy otthon készített 6 tojásos piskóta. A sütemény lelke a töltelék – legegyszerűbben ezzel a krémmel tölthetjük meg:
3 dl tejjel és 4 evőkanál liszttel sűrű krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. Közben 20 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk. Ezt legegyszerűbben egy forgóedényes mixerrel vagy egy kézi mixerrel tehetjük meg.
Gőz fölött 4 tojássárgájából és 8-10 dkg porcukorból főzött krémet készítünk, még melegen reszelt étcsokoládét keverünk bele úgy, hogy a csokoládé elolvadjon. Amikor félig kihűlt, összekeverjük a lisztes és a vajas krémmel, egy evőkanál kakaóporral, valamint egy evőkanál kifacsart narancs levével, aztán robotgéppel kihabosítjuk.
Az így kapott csokoládékrémmel megtöltjük a felszeletelt piskótalapokat, és díszítjük az elkészült tortát. Ha még zamatosabbá szeretnénk tenni, a piskótalapok egyik oldalát lekvárral is vékonyan megkenjük, és csak azután oszlatjuk el rajtuk a csokoládékrémet. A csokikrémbe apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót is keverhetünk. Nem csak nagyon finom ez a torta, hanem jóval karácsony előtt is elkészíthetjük, mert mélyhűtőben tárolható.
A karácsonyi sütés-főzés egyik titka a jó tűzhely
Hiába vagyunk birtokában a legjobb recepteknek, hiába támadnak kreatív ötleteink, ha régi, rosszul működő tűzhelyen kellene dolgoznunk.
Aki már régebb óta gondolkodik egy tűzhely vásárlásán, karácsony előtt megvalósíthatja a tervet. Akár családi ajándék is lehet, és a karácsonyi fogások, sütemények is egészen biztosan sikerülni fognak a használatával. A vásárláshoz Cofidis hitel is igényelhető.
Ha a blogbejegyzést hasznos találtad, olvasd el ezeket is:
Hogyan boríts karácsonyi fénybe egy egész házat?
5 konyhai teendő és a legfontosabb eszközök a karácsonyi sütés-főzéshez