Bár az összetevőket elnézve nevezhetnénk rizses húsnak is, a spanyolok egytálétele sokkal gazdagabb és izgalmasabb, nem csak ízei, hanem elkészítési módja miatt is.
A spanyolok rizzsel készített egytálétele, amelybe mindenhol más zöldséget és más húsfélét raknak, nem másról kapta a nevét, mint a serpenyőről, amelyben készítik − eredetileg szabad ég alatt, csakis szabad tűzön! Ehhez ma már kiváló paella gázégők kaphatóak, amelyeken a legnagyobb paella tál és szeletsütő is kényelmesen elfér. Mivel a gázkörök külön-külön is szabályozhatóak és elzárhatóak, így egy kisebb méretű paella tállal vagy serpenyővel is nyugodtan használhatod – bár kis adagot sosem érdemes csinálni! Régebben egyenesen a serpenyőből fogyasztották, ki-ki a saját kanalával.
A rizs, a helyi alapanyagok és a sáfrány találkozója olyan jóra sikeredett, hogy a paella mára az egész világon elterjedt. Előnye, hogy nagyon ízletes, egyszerűen elkészíthető, nagyon finom étel, amit mindenki a saját szája íze szerinti recept alapján készíthet el.
A paella is egy rizses hús, ez tény, de mennyivel gazdagabb és finomabb! Kerülhet bele többféle hús és hal, színes zöldségek, ahány ház, annyi változata létezik. Ami biztosan kell hozzá, az egy paella készítő tál, ebbe pedig 5 evőkanál felforrósított olívaolaj, feldarabolt hús és só. Amint aranybarnára pirult, adjuk hozzá a zöldségeket és együtt pirítsuk tovább. Ha már minden jó színt kapott, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepére, ide kerül a fokhagyma és a paradicsom. Tehetünk hozzá pirospaprikát is. Ezt is pirítsuk össze, öntsük fel vízzel és forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a rizst és a sáfrányt, 10-10 percet nagy- majd kislángon főzzük. Zárjuk le és hagyjuk pihenni. A többi hozzávaló között lehet a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor.
Amire figyelj, ha igazán eredeti ízeket szeretnél, a paella egytálételt fedő nélkül készítik, a főzés során a rizst nem szabad keverni, ezért nagyon fontos az egyenletes hő (ezt gázégős paellakészítők jól tudják).
Nem csak paellát készíthetsz a speciális serpenyődben! Alicantéban hasonló módon készítik az arroz abande-nek nevezett ételt, ahol külön tálalják a rizst a tenger gyümölcseihez. A legkülönlegesebb fajta paella-rokon a fideuá, amelyben a rizst tészta helyettesíti.