Hallottál már az új őrületről, aminek sweet grill a neve? Hiszen a desszertet is lehet grillezni, és az eredmény nem is akármilyen: karamellás, finom ízek, zamatos gyümölcsök, egzotikus aromák. Te már próbáltad?
Amiről szó lesz
Csak a képzelet szab határt
Rugaszkodj el a megszokottól, és készítsd el a kertipartik alkalmával a desszertet is a grillen. Ehhez nincs is szükséged másra, mint zamatos gyümölcsökre. A gyümölcsben lévő cukor a hő hatására karamellizálódik, tehát nem szükséges pluszban édesíteni a hozzávalókat. Így még azt is elmondhatjuk, hogy egészséges desszerteket készítünk.
Igazán grillre termett az ananász, a banán, de az almát, a körtét, és nem utolsósorban még a dinnyét is grillezhetjük, csakúgy, mint a bogyósokat. Miért is ne? Hiszen csak a képzelet szab határt.
Desszertet már a kisebb, mobil grilleken is készíthetünk, sőt beszerezhetünk a kerti sütőnk mellé egy külön, asztali mini grillt is, melyet akár csak a desszertekhez használunk.
Vágjunk bele!
A gyümölcsök grillezésekor a legfontosabb hozzávalóink egyike a jó minőségű, sómentes igazi vaj, melynek lágy aromái jól illenek a gyümölcsökhöz. A legkönnyebben grillecsettel tudjuk a gyümölcsöket megkenni, megakadályozva ezzel, hogy idő előtt kiszáradjanak.
Ami a fűszereket illeti, használjuk bátran őket: kísérletezhetünk, a fahéjjal, a vaníliával, a kardamommal, szerecsendióval, citromhéjjal. Végül a hozzávalók közül nem szabad kihagyni a rumot, és persze a diót, mandulát. A grillezett desszertek tálalásához pedig elengedhetetlen a fagyi, a tejszínhab, a vanília puding vagy a mascarpone.
A klasszikusok grillen
Az egyik legegyszerűbb desszert a grillezett csokis banán, vagy a mézzel meglocsolt ananász. No de ezeken túl is van élet! A banánnál maradva isteni desszertet kapunk, ha csokis keksszel együtt grillezzük, mégpedig úgy, hogy hosszában elvágva a két fél banán közé rakunk pilóta, oreo, vagy más csokoládés kekszet. Alufóliába tekerve érdemes a grillre rakni. A csokoládé kiolvad a kekszből és lágyan elegyedik a banánnal, igazán fenséges desszertet alkotva. A körtét és almát egyformán készíthetjük, hiszen mosás, hámozás után a magházakat kivágjuk, majd a félbevágott gyümölcsöket pár percig citromos vízben áztatjuk, a barnulásukat megelőzendő. A vízből kivéve konyhai törlőre tesszük, majd meghintjük fahéjjal, és már mehet is a grillre.
Dinnye, barack és a bogyósok grillezve
A puha, lédús vagy bogyós gyümölcsök grillezéséhez, – mint amilyen a málna, a szeder, a dinnye vagy a barack is – értelemszerűen szükség van valamilyen formára, melybe beletöltjük ezeket, különben hamar szétfolynak, és élvezhetetlenné válnak. Ideális megoldás erre a célra a leveles tésztából formázott kis kosárka, vagy akár a félbevágott narancs. Megmosás után kettévágjuk a narancsot, a belsejét akár meg is ehetjük, vagy kifacsarás után kikaparjuk a maradék gyümölcshúst. De akár díszítésnek is félretehetünk belőle későbbre. Az így keletkezett kis mélyedésbe töltjük a ribizlit, málnát, áfonyát, szedret, éppen milyen gyümölcs kapható. Ha nincs idő, vagy kedv, egyszerű alufóliából is készíthetünk kosárkákat. Így vagy úgy, de a kosárkákba érdemes vajat és darált diót mandulát rakni – főleg, ha tészta a kosarunk, hogy a gyümölcsök engedte lé ne áztassa azt el. A kis kosárkákat, töltött narancsokat tálcára helyezzük, és így grillezzük, ha pedig készen vannak, csipesszel tudjuk a tányérokra rakni.
Végül, de kicsit sem utolsó sorban készíthetünk gyümölcsnyársat is, melyre a bogyósokon kívül minden eddig felsort gyümölcsöt felhúzhatunk. Olvasztott vajat kenjünk rájuk, egy kis rummal meglocsolva flambírozhatjuk is, de a lényeg, hogy forgatva grillezzük.
Jó étvágyat!