A konyha nem csak az ételek készítésének helyszíne, hanem gyakran az otthonunk egyik legfontosabb színtere. Lelke a tűzhely, hiszen gyakran gyűlünk köré egy kis kóstolóért. Ugye ismerős?
Napjaink változatos kínálatából azonban nem egyszerű feladat megtalálni a konyha adottságaihoz és az igényeinkhez leginkább illeszkedő darabot. Ha beépíthető készülékek helyett szabadon álló tűzhely mellett döntünk, akkor meg kell fontolnunk, hogy milyen típusúnak szavazzunk bizalmat: legyen gáztűzhely? Vagy elektromos? Esetleg kombinált? Segítünk eligazodni a fogalmak, az előnyök és hátrányok között!
Amiről szó lesz
Gáztűzhely – Csupán nosztalgia?
A gáztűzhely máig az egyik legkedveltebb típus, hiszen egyrészt olcsóbbak, mint elektromos társaik (már 50 ezer forinttól elérhetők), ráadásul olyan otthonokban, ahol gáz átalánydíjat fizetünk, fix összegért annyit használjuk, amennyit csak szeretnénk. Takarékossága mellett népszerűségét annak is köszönheti, hogy használata során azonnal elérhető a maximum teljesítmény, így az étel gyorsan elkészíthető (különösen ideális például wok serpenyős fogásokhoz)
Biztonság
Gáztűzhely használata során ügyelnünk kell arra, hogy elkerüljük a baleseteket, hiszen a gáz önmagában robbanásveszélyes lehet és a nyílt láng miatt szerezhetünk komolyabb égési sérüléseket (bár tény, hogy a főzőrács hamarabb lehűl, mint egy főzőlap). Ne felejtsük azonban, hogy a korszerű, égésbiztosítókkal ellátott tűzhelyekkel minimalizálhatjuk ezt a veszélyt. A használat során azért érdemes figyelni a megfelelő szellőztetésre és a lakásban cirkáló kisgyermekekre is.
Tisztítás
Ha kifut az étel, a gáztűzhelyek tisztítása általában nehézkesebb, mint az elektromos tűzhelyeké, hiszen le kell szednünk a rácsot, rosszabb esetben a rózsákat is.
Sütés gázsütőben
Azért gyakori kedvenc ez a típus, mert a gáz közelebb áll az igazi tűzhöz, és ez a legtöbbünkben egyfajta nosztalgiát idéz elő. Azonban tény, hogy megfelelő gyakorlat nélkül könnyebb odaégetni vagy éppen nyersen hagyni benne a süteményeket. Ez az elektromosnál ritkábban fordul elő.
Elektromos, azaz villanytűzhely – Korunk tűzhelye?
Gyakran találkozhatunk azzal az állítással, hogy a gáztűzhely a legtakarékosabb megoldás. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Egyre több olyan családi ház van, ahol a napelemek megtermelik az áramot, így ez esetben az általában kerámia vagy indukciós főzőlappal elérhető elektromos tűzhely a gazdaságosabb választás. Amennyiben elektromos modellt választunk, mindenképpen ellenőrizzük le, hogy az otthoni hálózat megfelelő-e a készülék üzemeltetéséhez!
Biztonság
Biztonságosabbnak tartják őket, mint a gáztűzhelyeket, hiszen nem csapkodnak fel a lángok, bár itt is szerezhetünk égési sérüléseket. Mindig számoljunk a főzőlap lassabb kihűlésével, így nem ér minket baleset, és a lapon felejtett étel sem ég oda.
Tisztítás
Nagy előnye a gáztűzhellyel szemben, hogy egy mozdulattal letörölhető róla szinte bármilyen szennyeződés. Könnyen tisztítható, ráadásul az étel sem ég rá a felületre.
Sütés elektromos sütőben
Nem csak a kezdő szakácsok álma egy jól megválasztott elektromos sütő. Különösen közkedvelt típusként tekinthetünk rá, ugyanis alsó-felső vagy légkeveréses funkciót használva is egyenletesen oszlatja el a hőt: nem égeti oda a süteményt, de nem is marad nyers a közepe.
Kombinált tűzhely – Mindenből a legjobbat!
Ha nem tudnánk dönteni az előnyök és hátrányok elegye miatt, érdemes megfontolnunk kombinált tűzhely beszerzését. Az ilyen modellek egyesítik a gáztűzhelyek és elektromos társaik előnyeit. A tűzhely tetején gázzal, gázrózsákkal főzhetünk, míg alul a sütőrész elektromos, ráadásul ha szünetel a gázszolgáltatás vagy éppen nincs áram, akkor sem kell nélkülöznünk a házi kosztot. Az ára kedvezőbb, mint az elektromos tűzhelyeknek, és nem kell lemondani a gáz általánydíj nyújtotta anyagi előnyökről: eközben még a sütemények is kifogástalanok maradnak – és mind tudjuk: a legfinomabbak közvetlenül a sütőből, az illatos konyhában fogyasztva!
Forrás: 24.hu