A különböző országokból származó és eltérően pörkölt babszemek elkészítésének módja nagyban függ a kávé és a víz arányától, és a szerkezettől, amivel elkészítjük.
A főzött kávé mindazonáltal, mindig frissen a legjobb, ezért érdemes alkalmanként csak annyit főzni, amennyit egyszerre elfogyasztunk. A legjobb, ha kávéfőzőt használunk hozzá. Mert azzal kényelmesen és gyorsan lehet megfelelő finomságúra őrölt kávéból nagyszerű nedűt készíteni.
A kávéfőzőgépeknek két fő típusa van: a magas és az alacsony nyomással működők. Presszókávéhoz például nagy nyomás szükséges, aminek alapfeltétele, hogy a belső alkatrészek megfelelőek legyenek – azaz a szűrő, a tölcsér vagy éppen a gumitömítés is. Az eszpresszókészülékek lehetnek automaták vagy manuális (karos) kávéfőzőgépek is, amelyek használatához többféle tartozékra is szükségünk lesz.
Ugyanis bármennyire is szeretjük a kávét, sokszor okoz gondot a kávéfőzésben az alkatrészpótlás, vagy az eltörött tartozékok, részek cseréje. Sajnos, nem minden boltban kapni ilyen kellékeket, szerencsére online rendelhető kotyogós-, karos-, illetve automata kávéfőzőkhöz is számos kiegészítő, tartozék– többek között különféle szűrők, tölcsérek, gumik és szelep is.
Érdemes kipróbálni az automata kávéfőzőket. Amelyekkel a kávézás nagyszerű élmény! Az automata kávégépek legnagyobb előnye, hogy minden egyes kávékészítéskor frissen őrli a gépbe helyezett kávészemeket. Így kiváló ízt és aromát biztosít az elkészült kávénak. Az automata kávégépek általában nagy nyomáson préselik át a vizet az őrölt kávén, így úgynevezett “chreme” kávéhab réteg képződik rajta. Ínyencek szerint ez az igazi kávé ismérve. Az automata mellett karos-, autós-, és ipari elektromos kávéfőzőket is választhatsz – igény szerint.
Az otthoni mokkakészítő, népszerű nevén “kotyogó” hazánkban és környékén az egyik legelterjedtebb kávéfőző készülék. A kotyogóban a víz kerül alulra, forrva pedig szinte átpréselődik a felette lévő kávérétegen, kioldva belőle a legjobb részeket. Persze nem minden kávéfőző kotyogó, ami úgy néz ki, csak akkor, ha valóban kotyog is, ami annak köszönhető, hogy a csövében egy speciális súly található, ami a kávé kifolyásakor jellegzetes hangot ad. Ezzel a módszerrel aromában és koffeintartalomban is erősebb kávé főzhető.
A filteres kávéfőzők szintén otthoni használatra valók, a filterbe tett kávén át folyik le a forró víz, ez azonban gyengébb kávét eredményez. Bármelyiket is szeretjük, szerezzük be a szükséges hozzávalókat, gépet és alkatrészeket, majd élvezzük ki a kávézás minden pillanatát!