Nincs is jobb annál, amikor a kertben, grillezés közben, számunkra kedves emberek társaságában készíthetjük el az ínycsiklandó fogásokat, majd velük együtt ülhetünk le elfogyasztani azokat, egy vonzóan habzó sör vagy egy pohár gyöngyöző bor kíséretében. Ahhoz azonban, hogy a grillparty gördülékenyen folyhasson le, és ne kelljen fejvesztve rohangálni egy-egy hiányzó kellék után, érdemes alaposan felkészülni.
Amiről szó lesz
Mit kell beszereznünk a problémamentes otthoni grillezéshez?
Mielőtt elkezdenénk a grillezéshez szükséges termékeket bepakolni a kosarunkba, érdemes végig gondolni a menüt, valamint az ételek elkészítésének és feltálalásának teljes folyamatát. Az elsődleges a grillező típusának kiválasztása és a használatához szükséges tartozékok összeválogatása. Ez után jön annak eldöntése, hogy az adott grillen milyen rácsozaton vagy edényben készül majd el az étel és milyen eszközök szükségesek hozzá. Végül eldönthetjük, hogy miben tálaljuk az ételeket és miből fogyaszthatják a vendégeink az italokat, továbbá miben kínáljuk ezeket.
A grillező kiválasztása
Ahogy gazdagodik a grillezés kultúrája világszerte, úgy nő a választék a hazai piacon is. A faszenes grillek mellett találunk már gáz- és villanyműködtetésű típusokat is, a különlegességek kedvelői számára pedig ajánljuk a lávaköves, tárcsás, kerámia és többfunkciós megoldásokat. Választhatunk terjedelmes, bőséges szolgáltatáskínálattal rendelkező típusokat vagy visszafogottabb, asztali változatokat is. Érdemes a lehetőségeknek utánanézni, hiszen mindegyik megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is, így pontosan az egyedi igényeinknek megfelelőt érdemes megkeresni. Gondoljuk meg, hogy a jellegzetes füstös ízélmény és/vagy a látvány fontosabb vagy az, hogy a készülék könnyen kezelhető vagy éppen kis helyet foglaló legyen.
Grilleszközök és -tartozékok
E fogalmak terén néha némi keveredés észlelhető a piacon. A grillezők tartozékain elsősorban a kiegészítő alkatrészeket (pl. melegen tartó rács vagy pizzasütő lap), a különféle húsok sütéséhez alkalmas rácsokat, nyársakat (pl. halsütő rács, hamburgerrács), vagy éppen a különféle gázcsöveket, grillmotorokat, vagy grillgyújtókat és fújtatókat értjük. A grilleszközök közé tartoznak a csipeszek és villák, amelyekkel a húsokat forgatjuk, a pácfecskendők és olajecsetek, amelyekkel az ételek minőségét emeljük.
Ezen eszközök kiválasztásához mindenképpen szükséges az ételkészítés folyamatának végiggondolása, hiszen nem mindegy, hogy a hús forgatásához csipesz vagy lapát kell, esetleg a hal sütéséhez nélkülözhetetlen a halsütő rács. A szaftos, leves vagy éppen olajban sütendő ételek elkészítéséhez a különféle öntöttvas serpenyőket és tálcákat ajánljuk az egyenletes hővezetési tulajdonságaik miatt.
Tálalás és italok
Nem csak praktikusak, de ínycsiklandó látványt nyújtanak a hatalmas befőttesüvegre emlékeztető csapos italadagolók, amelyekből a vendégsereg tagjai önállóan szolgálhatják ki magukat. Ezekbe az átlátszó üveg edényekbe akár különféle gyümölcsöket is tehetünk, amelyek gazdagítják a limonádé vagy bólé ízét és a csapolás során sem távoznak az üvegből. Hasonlóan az ital hidegen tartását szolgáló jégkockák is elhelyezhetőek az üvegben. Látványos és egyszerű az italhűtő kád alkalmazása is.
Ami az étkészletet illeti, ha nem akarunk az esetleges balesetekkel illetve a buli utáni mosogatással vesződni, dönthetünk úgy, hogy műanyag, papír vagy alufólia tányérokon kínáljuk az ínycsiklandó sült falatokat. Hasonlóan a poharak esetében is érdemes a műanyag vagy papír verzió mellett döntenünk, főleg akkor, ha nagy létszámú rendezvényről van szó.