A reggeli a legfontosabb étkezésünk, aminél azonban nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Azt gondolod, hogy a grillezés, és a kerti partik ideje az ebéd, vagy leginkább a vacsora? Ebben tévedsz. A grillen kiadós és finom reggelik is készülhetnek. Pár recepttel is készültünk.
Amiről szó lesz
Legfontosabb étkezésünk
Ki ne ismerné a mondást miszerint reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. A tartalmas reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, mely mára már tény. Ezt támasztja alá az angol elnevezés is: breakfast, mely kifejezés két különálló szó összevonásából alakult ki : break = eltörni, megszakítani, fast = böjt, fasting = koplalás. Az éjszakai alvás időszakát, azaz a koplalást, az evés töri meg, így lett a breakfast, a reggeli. A kiegyensúlyozott reggeli, mely húsból, halból, tojásból, sok fehérjéből, zöldség és gyümölcsfélékből áll némi gabonával, megalapozza a napunkat, elég energiát biztosít, hogy jól teljesítsünk, bármi is az aznapi kihívás. A nyár gazdag tárháza, a szezonális zöldségeknek és gyümölcsöknek is, válogassunk belőlük bátran a rácsra.
Grillezésre fel
A nyár, amikor nem kell iskolába, óvodába rohanni a gyerekekkel, akár egy reggeli grillezésre is adhat indokot, nem csak hétvégén. Törjük meg a hagyományokat, irány a kert reggel, üzemeljük be a grillsütőt, és lepjük meg a családot vagy épp a kedvesünket. Elsőre talán különösen hangzik, de ha belegondolunk, hogyan tudunk többfélét, sokszínűt az asztalra varázsolni, akkor a grillezés erre igencsak megfelelő. Nincs szükség sok edényre, lábosra, leredukálhatjuk a konyhai eszközeink számát, egy grillrácsra akár, és így sok mosogatást, sőt időt is spórolhatunk, hiszen minden majdnem egyszerre, egyidőben készül el.
Mi kerüljön az asztalra reggel a grillről?
A grillrácsra tehetünk vékonyra szeletelt bacon szalonnát, virslit, és persze mini kolbászkákat is, melyek rendkívül finomak zöldségekkel vagy tojással. Ami a zöldségeket illeti, a két legideálisabb választás a cukkini és a padlizsán, hiszen kevés sütésre van csak szükségük. Okosan fűszerezve –kakukkfűvel, rozmaringgal -, isteni köret, egészséges reggeli. A lényeg, hogy ne süssük túl. No, de hogyan süssünk tojást a grillen? Erre találták ki a grilltálcát. A lényeg, hogy ágyazzunk meg a tojásnak benne a zöldségekkel.
Először a sárgarépát tegyük a fóliatálcára. Sózni, borsozni, pici fűszeres olajjal meglocsolni, majd átforgatni szükséges. Két-három perc múlva jöhet a hagyma, abból is a lila, és a hatalmas kalifornia paprika, sárga, piros, vagy zöld, minél több szín, annál jobb, persze kicsumázva, félbevágva. Pár perc múlva minden félbe üthetünk egy-egy tojást. Só, bors erre is kerül. Ha még ínyencebb kényeztetésre vágyunk, reszeljük a tojás tetejére sajtot, mennyei, ahogyan megolvad a zöldségeken.
A kolbászok mellé készíthetünk zöldségnyársat is, mely vonzó a szemnek, illatos az orrnak. Ha a pálcák bambuszból készülnek, a környezetünket sem terheljük vele. Daraboljuk, majd húzzunk nyársra hagymát, paprikát, akár paradicsomot, répát is.
Akár croissant is
A grillezésben az a fantasztikus, hogy nem kell leragadnunk a kolbász, pácolt sülthús kombójánál. Ha pedig reggeliről van szó, és a család inkább péksüteményt, zsömlét enne, arra is van mód, hiszen csak egy megfelelő eszköz kell hozzá. A grillen a frissen sült, vajas croissant is el lehet készíteni, vagy a ropogós zsömléket. Ehhez egy vastag kőlapra van szükség, melyen este pedig akár a pizzát is elkészíthetjük – igen, grillen.
Minden jó, ha jó a vége
Ha pedig végeztünk a reggelivel, érdemes rögvest elpakolni, és megtisztítani a grillrácsot, hogy a következő nap is készen álljon, amikor csak kedvünk van egy reggeli grillezéshez. A legegyszerűbben ezt egy grillkefével tehetjük meg, melyből érdemes olyat választani, melynek hosszabb a nyele, és kétféle feje is van: az egyik a makacsabb szennyeződések eltávolítására való bronz sörtékkel, a másik puha szivaccsal, így ügyesebben boldogulunk vele.