Gyorsabban, változatosabban, kreatívabban és kevesebb energiával készíthetünk ínyenc falatokat konyhai kisgépekkel!
A sütés-főzés boldogsághormonokat felszabadító tevékenység – ha nem válik hosszadalmas robotolássá. Az otthon készített fogások elfogyasztása pedig nagyszerű élmény, akár egyedül étkezünk, akár a családdal vagy a barátokkal.
A főzés és sütés összetett és kreatív, de némi tervezést és tudatosságot is igénylő foglalatosság. Ha azonban minden alkalommal hosszadalmas procedúrává válik, rengeteget kell pepecselnünk vele, és, ha nincsenek megfelelő eszközeink a minél változatosabb ételek készítéséhez, egy idő után nyűggé válik. A megoldás a konyhai kisgépek használata.
Bármilyen bonyolultnak tűnik is a recept vagy egy-egy új eljárás, a főzés és sütés valóban sokkal könnyebb, ha rendelkezünk a szükséges eszközökkel. A korszerű konyhai kisgépek további előnye, hogy egészségesebb ételeket kreálhatunk velük, gondoljunk csak az olaj nélkül működő, forrólevegős fritőzre, amivel finom hasábburgonyát vagy sült csirkecombot is készíthetünk.
Amiről szó lesz
Milyen konyhai kisgépek jönnek jól a sütéshez és főzéshez?
Számtalan konyhai gép közül választhatunk – a kontakt grilltől a botmixerig – akár az alapanyagok feldolgozásához, akár a fogások tényleges elkészítéséhez keresünk. Van, amelyik csupán néhány funkcióval rendelkezik, és van, amelyik sokoldalú – viszont még a legegyszerűbbek is hatalmas segítséget jelentenek például a dió, mogyoró felaprításában.
Az alapanyagok pontos kiméréséhez mindenképpen szerezzünk be digitális konyhai mérleget. A gyümölcsök, zöldségek, húsok, magvak, fűszernövények stb. feldolgozására szolgálnak az olyan berendezések, mint az aprító, az elektromos húsdaráló, a kézi mixer, a konyhai szeletelő, az asztali turmixgép vagy a botmixer.
A sütési és főzési folyamatokat pedig multifunkciós sütővel, a hőlégkeveréses sütővel, a kontakt grillel, a forrólevegős fritőzzel, az elektromos főzőedénnyel, valamint a konyhai főző és mixerrel végezzük el.
A fenti berendezések közül mutatunk be most néhányat.
Elektromos húsdaráló
Elsőre nem is gondolnánk, mekkora szükség lehet rá a konyhában. Pedig sokféle hagyományos étel és különleges fogás receptje ír elő darált húst. Arról nem is beszélve, milyen más célokra is használható még az elektromos húsdarálónk!
Elsősorban szinte bármilyen fehér vagy vörös húst ledarálhatunk vele tésztaszószokhoz, fasírtokhoz, töltelékekhez, házi hurkához és kolbászhoz, stb. Másodsorban kiválóan alkalmas gyümölcsök és zöldségek passzírozására – gondoljunk csak a házi ivólevekre vagy a paradicsompürére -, ehhez külön paradicsom passzírozó kellékkel rendelkezik az ISKRA THMGD500A típusú húsdaráló.
Hőlégkeveréses sütő és multifunkciós sütő
Ahol nem áll rendelkezésre elég hely a konyha kis alapterülete miatt, ott nem fér el a hagyományos tűzhely sütővel, csupán egy főzőlap. Ilyenkor sem kell azonban lemondanunk a pizzáról vagy a ropogós bőrű csirkéről, mivel a hőlégkeveréses sütő segítségével mindkettő elkészíthető. Ám nem csak azoknak hasznos, akiknek nincsen klasszikus sütőjük, hiszen ez az eszköz számos, a megszokottól eltérő étel elkészítéséhez jöhet jól, illetve “látványkonyhaként” is működik az asztalra helyezve, amikor vendégek jönnek hozzánk.
A berendezés belső terét akár 250 fokig is fel lehet forrósítani, és az üvegtetőnek, üvegfalnak köszönhetően végig látható a sütés folyamata. Előnye, hogy bármikor, menet közben megszakítható a sütés, és magasabb vagy alacsonyabb hőfokra állítva folytatható tovább.
Hőlégkeveréses sütő használatakor sokkal kevesebb, illetve minimális olaj vagy zsiradék kell. Alkalmas félkész ételek, például korábban összeállított majd lefagyasztott pizzánk készre sütésére, húsok, halak grillezésére, ételek melegítésére is.
A multifunkciós sütőt azért szeretik sokan, mert egyetlen gép rengeteg elkészítési módra képes: lehet belőle fritőz, hamburger, fasírt és kolbászfélék sütésére alkalmas eszköz, párolhatunk benne zöldségeket és gyümölcsöket, és százféleképp variálható egytálételeket.
Forrólevegős fritőz
Aki már próbálta, az rendszerint ódákat zeng róla, és nem érti, eddig miért nélkülözte a konyhában. Forrólevegős fritőzzel ugyanis nem csak klasszikus hasábburgonyát készíthetünk, hanem különféle sülteket, illetve pirított zöldségeket és gyümölcsöket is.
A halakat, húsokat és gombákat sütés előtt érdemes pár órán át olajos-fűszeres-sós pácban pihentetni a hűtőben a még zamatosabb ízhatás érdekében. A házi krumplit sütés előtt nem árt hasábokra vágva főzni egy kicsit, a mirelit burgonya azonban előkészítés nélkül is a forrólevegős fritőzbe helyezhető.
Kézi mixer és botmixer
Előbbi a krémek, habok, sütemény- és palacsintatészták keverését végzi el sokkal gyorsabban és hatékonyabban, mintha kézi habverővel vagy fakanállal ügyeskednénk. Utóbbival szószokat, gyümölcs- és zöldségkrémeket (például pestót, mártogatósokat) krémleveseket készíthetünk. És akkor is jól jön egy botmixer, ha a gyermekünknek állítunk össze mi magunk frissen főtt alapanyagokból bébiételeket.
Ha botmixer szettet vásárolunk, akkor pedig a dió, mák, mogyoró, illetve a fűszerek darálását is elvégezhetjük, vagy éppen hagymát, fokhagymát, paprikát vagy más zöldséget apríthatunk fel benne másodpercek alatt.
A főzés nem csupán létfontosságú tevékenység; hasznos konyhai kisgépekkel kikapcsolódást nyújtó élvezetforrás is lehet.