Napjainkban az emberek jelentős része küzd valamilyen étel-intoleranciával, a cukorbetegség pedig világszerte sosem látott méreteket öltött. A reformétkezés sok problémára választ ad, a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az édességek élvezetéről. A könyvben található receptek nemcsak sütemények, torták, hanem egészséges kenyerek sütéséhez is útmutatót adnak.
Reneszánszát éli napjainkban a reformétkezés. Egyre többen fordulnak az újszerű receptek felé, ami részben kényszer is, hiszen sok embert érint valamilyen élelmiszer-intolerancia; emiatt sokan küzdenek krónikus bántalmakkal. A felfúvódás, teltségérzet, fáradtság, motivációhiány, túlsúly vagy gyulladások mind-mind arra utalhatnak, hogy nincs rendben az emésztésünk. A tünetek kialakulásában szerepet játszik a cukor, a laktóz és a fehér-, gluténtartalmú lisztből készült ételek fogyasztása.
A szerző, Sabine Perndl szerint tévhit, hogy csak a hozzáadott cukor okozhat problémákat, a legtöbbször már a liszt kiválasztása is meghatározza, milyen hatást vált ki az étel. A könyv jól bevált receptek segítségével alternatívát kínál a cukor-, glükóz- és a gluténtartalmú lisztek, különösképpen a búzaliszt kiváltására. A könyvben található egészséges sütemények, torták, kenyerek és édességek könnyen elkészíthetőek és ízletesek.
Egy kis ízelítő olvasóinknak:
Diabetikus gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
• 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• csipetnyi só
• 12 dkg vaj
• 2 db tojás
• 2 db alma
• 2 db sárgarépa
• 15 dkg durvára vágott dió
• 0,8 dl frissen facsart narancslé
• reszelt narancshéj
Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát, a fólia szélei túllógjanak, majd vajazzuk ki.
Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal.
Reszeljük le az almát, és a sárgarépát. Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját, és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan.
Simítsuk a formába a masszát, és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.
Jó étvágyat kívánunk!