A hagyományos grillrácsos sütés mellett hazánkban is egyre inkább teret hódít a füstölés, amihez speciális füstölőhordóra van szükség. A füstöléssel a húsok, halak alacsonyabb hőfokon, lassabban készülnek el, így intenzívebb marad az ízük, kevésbé sül ki belőlük a szaft.
A klasszikus, rácsos grillek mellett hazánkban is egyre elterjedtebb a füstölőhordó használata. A füstölős grill három egységből áll, ezek; a tűztér, az érlelőkamra és a kémény. Mivel a tűz nem direktben éri a halat vagy a húst, ezért lassabban készül el, de szaftosabb marad, mint a grillrácson sütött változat. Forgatni sem nagyon kell, mert a füst egyenletesen átjárja a beakasztott szeleteket.
A füstölőhordót kezdőknek is ajánljuk, nem kell attól tartani, hogy a rutintalanság, vagy figyelmetlenség miatt valami odaég. Az ízeket aszerint lehet variálni, hogy milyen fát használunk az égetéshez. Dietetikusok szerint a füstöléssel készült ételek egészségesek, mert nem tartalmaznak hozzáadott zsiradékokat. A füstölési folyamat során ellenőrizhetjük a hordó belső hőmérsékletét a tetőbe épített hőmérővel. A füstölőhordó könnyen tisztítható, miután kevés a lecsöpögő zsír, szaft.
Általánosságban elmondható, hogy ami grillen készülhet – vörös hús, hal-, baromfi-, rák-, zöldség-, vagy akár sajtok – az füstöléssel is elkészíthető. Vagy akár használhatunk füstölőforgácsot, esetleg füstölő forgácsport. Különbség a kétféle típus között, hogy a forgácspor finomabb – inkább a hidegen füstöléshez ajánlott. Az ízhatás a felhasznált fa illata mellett különféle fűszernövények, illóolajok hozzáadásával is alakítható.
Amiről szó lesz
Füstölési típusok
Kétféle eljárást különböztetünk meg: a melegfüstölést és a hidegfüstölést. Melegfüstölésnél az ételek előállítása 50-80 °C közötti hőmérséklettartományban történik.
A hidegfüstölési eljárás értelemszerűen lassabb folyamat, akár 4-7 órán keresztül is tarthat és akkor ajánlott, ha a külső hőmérséklet nem melegebb, mint 25 °C. A füstölőkemencébe tegyünk (ízlés szerint) füstölőforgácsport (ehhez kapható külön tartó is), ügyelve arra, hogy a tartó ne közvetlenül az étel alá kerüljön, mivel így az étel alsó oldala intenzívebb füstölést kap, és nem lesz egyenletes a füstölés. Ellenben ha oldalt-alá helyezi, akkor a füstös íz körbejárja a hordót és egyenletesebben éri az ételek mind a két felét. Harmonikusabb, zamatosabb ízt kapunk, ha így füstölünk.
Csapatunk ajánlata
A PrimaNet.hu online szakáruházban a Barbecook XL füstölőhordót ajánljuk, amely kategóriájában a legjobb minőséget képviseli. Aki a grillezés minden változatát szeretné kipróbálni, az a füstölőhordót is használhatja direkt, rácsos grillezésre.
Ha szeretnéd megtekinteni teljes füstölő hordó és kemence kínálatunkat, kattints ide!