Azonosító: 50286

Panka pálinkafőző 100 L-es egylépcsős (15956)

1.200.090 Ft
12000
pont gyűjthető

Supershop
Supershop kártya használata
db
12000
pont gyűjthető

Supershop
Supershop kártya használata

 

Panka pálinkafőző 100 L-es egylépcsős (15956)

 

A desztillálóberendezés pálinkafőzésre, azaz párlat előállítására szolgál. Az érlelt gyümölcsből – szilva, körte, barack, szőlő stb. desztillálásával nyerjük az alkohol párlatot. 

 

Tartalma:

- Duplikált, 100 literes, vízfürdős üst, melynek fűtését közvetlen alátüzeléssel lehet biztosítani. (pl. gázégővel)

- Az üstből felszálló pára áthalad az üstfedélen.

 - Ezek a párák azonban nem kerülnek lecsapatásra, mint a hagyományos, kétlépcsős eljárásnál, hanem mint „alszesz gőzök”, áthaladnak egy 3 tányéros desztilláló (erősítő) oszlopon.

  • Az üst tiszta, minősített 1.4301 saválló rozsdamentes anyagból készül.
  • Az üstök alapfelszereltsége dupla falú, tehát az üstházból a láng közvetlenül nem az üst alját, illetve azzal nem az alapanyagot melegítik. Az üzemeltetőnek nem szükséges figyelnie a tűz lángjának méretére, mert kiküszöbölhető az alapanyag leégése.
  • Az üst fedelének hűtő funkciója van. A rajta lecsapódott vízgőz és a magas alkoholtartalmú pára visszakerül az üstbe.
  • Az üst és az üstfedél illesztési peremébe vizet kell tölteni. A perem az üst felső részén található, melybe az üstfedél illeszkedik.
  • Az üst és az üstfedél közti vízréteg tömítésként szolgál.
  • A töltése a felső ajtón át történik.

 

Az oszlopon belül elhelyezett tányérok olyan szerkezeti elemekkel vannak felszerelve, melyek biztosítják, hogy a felszálló gőz a tányérokon lévő folyadék rétegen áthaladva a folyadékréteget fűtse. Így minden egyes tányéron egy-egy újabb desztilláció zajlik le.

Egy 3 tányéros oszloppal ellátott berendezéssel kb. olyan desztillációs hatást lehet elérni, mintha a hagyományos eljárásnál keletkezett alszeszt 3 – 4 alkalommal újra finomítanánk.

Ez jelentős munka- és hőenergia  megtakarítást eredményez, és a hagyományos eljáráshoz képest magasabb szeszfokú, ( 90 → 55 v.%) és tisztább végtermék párlatot biztosít.

 Az oszlopfejhez egy csőköteges rendszerű visszahűtő (deflegmátor) van csatlakoztatva, mely biztosítja, hogy a párák egy része lecsapódva visszafolyjon a tányérokra (reflux). Ezáltal, valamint a tányérokon lévő lefolyócsövek tányérsíkból való kiállásával (lefolyógát) állandó folyadék réteget biztosítsanak a tányérokon. Refluxból termékként elvezetett párlatrész egy duplikált hűtőcsőben lehűl, azaz végtermék-párlatként egy szedő edényben felfogható.

 

A termék elhúzás mennyiségi szabályzását a reflux vezetékbe szerelt áramlás-figyelő üveghenger feletti csap nyitásával vagy fojtásával végezzük.

 A készüléken elhelyezett nyomásmérő jelzi, hogy a készülék nincs-e túlfűtve: köpenytérben max. 0,5  míg az üst- és oszlop-térben max. 0,1 bar nyomás megengedett.

 A készüléken  elhelyezett hőmérők (TI) pedig a desztilláció előre haladottságát jelzik, vagyis, ahogy csökken a készülékben lévő anyag alkohol tartalma, úgy emelkednek a hőmérsékletek. Normális hőmérséklet tartomány a desztilláció elejétől a végéig:  80 C° → 98 C°. Mindezek irányszámok, de a tapasztalati gyakorlat szerint elegendő 5 – 8 deci mennyiségű elő párlat elvétele. A meginduló párlat foka általában 85 – 90 v% között van. Ez a koncentráció a párlás előre haladttával csökken. Általában 50 ± 5% körüli szeszfoknál jelenik meg az utópárlat, ami opálosság, és kellemetlen szag formájában jelentkezik. Amikor ez érzékelhető, akkor a lepárlást vagy beszüntetjük, vagy a középpárlattól elválasztva kifőzzük a teljes utópárlat mennyiséget. Ezt elegendő mennyiségben összegyűjtve még egyszer lefinomíthatjuk, vagy kisebb, 2 – 4 literes tételekben vissza keverhetjük a következő cefre adaghoz. A középpárlatot desztillált, vagy ioncserélt vízzel hígítva állítjuk be az általános gyümölcspárlati fokra, ami 52 v.% alkohol tartalom.

  • Üst alj: Elektrolitikus réz, 1 mm
  • Üst fal: Elektrolitikus réz, 0,8 mm
  • Kupola: Elektrolitikus réz, 0,8 mm

Műszaki adatok

  • Falvastagság: Duplafalú
  • Űrtartalom (liter): 100
  • Egylépcsős
  • Súly (kg.): 0

Funkciók

  • Javasolt felhasználás: Ház körül

EXTRA: a tányérok feletti térben az oszlopba egy perforált tálca van beszerelve. Ezt fel lehet tölteni fém-tiszta vörösréz forgáccsal, mely elősegíti a katalízációt, ill. aromajavítás érdekében, aszalt gyümölcsökkel feltölteni!

Panka

0
0 értékelés alapján

Lépjen be a termék értékeléséhez!

Önnek ajánljuk

Utoljára megtekintett termékek

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz